Жители на Балдево и Дъбница готвят протест и блокада на пътя за Гърция

Снимка: Infomreja.bg

В неделя се очакват протести на жителите на гърменските села Балдево и Дъбница, които сигнализираха ИНФОМРЕЖА.

Причината за напрежението е, че от седмица има воден режим, а в по-високите точки на селата вода изобщо няма.

Според местните проблемът е вследствие на извършените профилактики и хлорирания на водопроводната мрежа от ВиК-Гоце Делчев.

Специалисти от ВиК-Гоце Делчев и колегите им от Благоевград днес бяха на проверка, за да установят причинните за липсата на вода в населените места след профилактиките, има ли включили се чрез криминални байпаси в мрежата с цел кражба на вода предприятия и фирми, прекомерно ли е ползването на питейната вода за поливане на градини и зелени площи, или част от водата за Балдево и Дъбница е пренасочена към други села, където хотелите и къщите за гости са пълни с туристи и почиващи.

От гоцеделчевското село Борово също се оплакаха, че питейната вода е в недостиг през последната седмица.

В отговор началникът на ВиК-Гоце Делчав Любен Сарандев заяви, че при намален дебит или увеличена консумация на вода за поливане, институцията уведомява кмета на населеното място за нуждата от въвеждане на режим и същият трябва да издаде заповед, с която да информира за режима.

От своя страна пък кметът на Община Гърмен Минка Капитанова заяви, че дружеството си „измива ръцете“ с общината и че кметът няма как да определя режим на водата и да знае какво е количеството ѝ в резервоара, а това е отговорност единствено на дружествата, които събират таксите.

В общинската Наредба № 1 е забранено използването на питейна вода за поливане, миене на тераси и автомобили, за да се избегне недостигът на вода и това са мерките, които общинският кмет може да предприеме в подобна ситуация, коментира още Капитанова.

Тя заяви намерението си да подкрепи протестиращите жители на Балдево, които определят ситуацията като безумна и се канят да блокират пътя за Гърция при с. Господинци в неделния ден, ако компетентните органи до тогава не разрешат проблемите. 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK