Национална проверка търси причините за множеството катастрофи и жертви по пътя

Снимка: Infomreja.bg

Започва национална проверка заради многото катастрофи и жертви по пътищата, каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БТА. Тя ще обхване дейността на МВР и МРРБ.

До края на февруари следващата година ще бъдат огледани всички пешеходни пътеки. Целта е всяка една от тях да отговаря на закона и да се провери как е направена, посочи Цацаров. Той допълни, че за всяка нередност ще бъдат изпратени писма до кметовете на населените места.

Ако препоръките не бъдат изпълнени, ще има санкции, заяви главният прокурор.

Жертвите и пострадалите при катастрофи са повече, отколкото можем да си представим от статистиката. Няма населено място и български дом да не е засегнат от войната по пътищата. Често жертви на катастрофи са деца, убити от шофьори, които не спазват правила, посочи Цацаров.

От началото на годината в наслените места тежките катастрофи са 4038, загинали са 179 души. Извън тях са станали 2269 катастрофи, но са загинали над 400 човека, отчете вътрешният министър Валентин Радев.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков поясни, че започва инвентаризация на пешеходните пътеки в населените места. Междувременно в ход е и проверка за републиканските пътища. Пешеходните пътеки трябва да са изцяло бели, а не с други знаци и елементи по тях. Законът за движение по пътищата би могъл да бъде поправен по отношение поддържане пешеходните пътеки изрядни, според норматива. Оцветяването на пешеходни пътеки в червено и жълто и всякакви символи е недопустимо.

До пролетта трябва да бъде изградена пасарелка до Атия, каза още Нанков./ БТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK