Женското дружество «Майчина любов» на уроци по история

снимки: infomreja.bg

Кюстендилското  женско дружество «Майчина любов» е пререгистринато в началото на демократичните проени у нас като продължител на традициите и принципите на основаното през 1873 г. от благодетелни кюстендилки женско дружество със същото име.

Дейността на съвременното дружество, чийто председател от дълги години е д-р Силва Попова, е ориентирана преди всичко към благотворителни инициативи за нуждаещи се семейства, подкрепа за талантливи кюстендилски младежи, просветителски прояви и приобщаване на по-широк кръг наши съграждани към каузата на милосърдието.

Наред с това  жените от «Майчина любов» имат и своя програма от инициативи за обогатяване на общуването помежду им, за взаимна подкрепа и за разнообразяване на живота в дружеството. Това е и форма за привличане на нови членове към организацията и на нови съмишленици за нейната благотворителна дейност. За предстоящия летен сезон пред тях стои един сериозен списък от подготвяни срещи с видни кюстендилки, честване на юбилейни годишнини, свързани с благотворителността в нашия град, както и посещения на манастири и на културно-исторически забележителности в страната.

В първия ден, който след продължителните майски валежи се прояви малка слънчева пролука, дамите от сдружението направиха пътешествие по един  изключително приятен маршрут, наситен с много исторически и природни обекти. Основната цел на пътуването беше станалата вече легендарна средновековна крепост в с. Белчин Цари мали град.

В значителна степен крепостта и нейното местоположение в хълма над населеното място, сгушено между планините Рила, Верила, Витоша и Плана, напомня пауталийската крепост в кюстендилския Хисарлък. И докато възстановяването на крепостта над Белчин вече е факт, който привлича хиляди туристи от близо и далече, на средновековната крепост над Кюстендил това тепърва предстои.

Средставата за реконструкцията са осигурени, готов е и проектът, изготвен от специалисти архитекти, археолози и строители, и остава да бъде дадено началото. А докато това стане, любопитството на кюстендилци към вече реализираните подобни проекти е обяснимо.

Според археологическите проучвания, строителството на крепостта Цари Мали град  започва през четвърти век по време на управлението на император Валент. Както и за  пауталийската крепост, и тук мястото е избрано заради отличните възможности за наблюдение на стратегически важни пътища, заради близостта с рудни находища  особено заради близките топли минерални извори.

Тази крепост се намира в близост до древния военен, търговски и съобщителен път от Рим през Скупи, Пауталия, Германея и Филипопол към Константинопол. Според историците, Цари Мали град в най-добрите си времена е стратегически и културен раннохристиянски център в орбитата на големи антични градски центрове, сред които е и Пауталия. Особенно ценен за  кюстендилци е фактът, че по дългия път при пренасянето им от Търновград към Рилската света обител мощите на св. Иван Рилски са пренощували в изградената на хълма черква «Възнесение Господне».

Посещението на хълма «Св. Спас», на който е била изградена крепостта, превърнала се днес в една от най-големите туристически атракции у нас,  е вълнуващо преживяване. И за възрастните, и за децата. Дали реконструкцията на крепостта е направена по възможно най-добрия начин, нека да дискутират специалистите. Факт е обаче, че тук всекидневно  е пълно с хора от къде ли не. Историята е превърната в достъпна атракция и не е нито изморително да се обикаля из многобройните обекти, нито е скучна изобилната историческа информация, която помага на посетителите да се пренесат в далечните епохи назад във времето.

За жените от дружество «Майчина любов» посещението на крепостта Цари Мали град беше един атрактивен модерен  урок по история. Те проявиха към всичко любопитство,  не по-малко от това на младите им спътници в групата – ученици от Природоматематическата гимназия, които бяха техни гости по време на пътешествието.

Слънчевият майски ден позволи предвиденият маршрут да бъде осъществен докрай и след Белчин той продължи към най-горещия гейзер в света – този в Сапарева баня, Ресиловския манастир «Покров Богородичен» и новия парк «Бистрица» край град Дупница. Женското дружество започна подготовката и на следващите инициативи от богатата си програма за 2014 г.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK