Женската група за високо пеене в Сатовча - нова кандидатура за ЮНЕСКО

снимки: личен архив

Групата за високо пеене към читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Сатовча е сред новите кандидатури за ЮНЕСКО. Заместник-министърът на културата Мила Сантова е представила шестте кандидатури на България за списъците на организацията.

За представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от сферата на традиционното пеене и свирене са предложени „Песента – минало, настояще и бъдеще“ на читалището в Сатовча и двугласното пеене в гр. Неделино.

Чипровските килими е кандидатурата на България в сферата на традиционните занаяти, домашни дейности и поминъци, а в категорията на традиционните празници и обреди страната ни е предложила народния празник „СУРВА“ в Пернишко.

България издига и две кандидатури за регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО – националния събор на народното творчество в Копривщица и читалището като българска културна институция.

Високото пеене в Долен и Сатовча е характерно само и единствено за двете сатовчански села. От няколко години певицата Катерина Коджоманова /на снимката/ сформира млада певческа група, на която предава характерното доленско и сатовчанско високо пеене, за да се запази и остане като уникат в историята на региона.

 

снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

Долен живе в София14:31 - 26.04.2013
Браво гордеем се със Вас,най-хубавите носии имате.Прославюте общината по целия свят .Успех
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK