Женската група „На високо” от Сатовча със златен медал на “Евро фолк 2013”

снимки: infomreja.bg

С най-високото отличие – златен медал, и куп награди и грамоти, се върнаха певиците от Женската група за „високо пеене“ – Сатовча от Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк 2013“.

Сатовчанската  певческа група „На високо“ е единствената по рода си в България и от миналата година е в новия списък на ЮНЕСКО.

Женската певческа група при НЧ „Кирил и Методий - 1926” е взела участие в Европейския шампионат по фолклор от 4 до14 юли. Шампионатът се е провел с подкрепата на ЮНЕСКО в градовете Несебър, КК "Слънчев бряг", Бургас и Поморие. В конкурсната програма са участвали повече от 2500 изпълнители от 15 страни. Журито е оценявало изпълнителите по 4 критерия: сложност на изпълнението, качество и техника на изпълнението, визия, сценично поведение.

„След първото ни представяне в Поморие зад сцената, за да поздрави групата, дойде лично един от членовете на журито и една руска преподавателка по музика от университета в Санкт Петербург. И двамата, единият на български - другият на руски език, не можеха да изкажат възхищението си от песните и гласовете на жените от групата. Споделиха и колко са били развълнувани и впечатлени от чутото и видяното", каза ръководителката на групата Мария Чобанова.

Второто представяне е било в Бургас, където Мария Чобанова е получила златен медал и номинация за участие за най–голямата награда от 1000 евро за успешното си представяне на Европейският шампионат по фолклор”Евро фолк -2013".

Талантливите сатовчанки след оспорвана надпревара между певци, танцьори и инструменталисти, са завоювали и призовото място след танцови ансамбли от Русия, Индонезия и Украйна. На ръководителката Мария Чобанова били връчени специална награда за съхраняване на европейското културно наследство, грамота за автентичност на изпълненията и изпълнителско майсторство, грамота за принос в разпространението на традиционните народни изкуства, грамота за Маестро в изпълненията на песни от автентичния фолклор, Приз „Златен Орфей”, както и аудио и видео дискове от различните издания на шампионата "Евро фолк".

"Всички изпълнения на участниците в музикалните празници “Евро фолк” бяха излъчени по Световната интернет телевизия "TV Eurofolk", разказаха сатовчанските славеи, които споделиха, че получават още примамливи покани за участия в големи национални и международни фестивали и надпявания.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Valentina Popova Geneva23:26 - 20.07.2013
Badete givi i zdravi zlatni momicheta!!!!Raznasqite krasotata i avtentichnosta na satovchaskoto visoko peene.Neka horata chres vas razberat i znaqt za milata miSATOVCHA i tozi prekrasen krrai!!!!Obicam vi i vi celuvam ot sarce!!!!
pleven23:35 - 19.07.2013
SALZI OT RADOST ZA VAS SATOV4ANSKI PERLI.PRODALGAVAITE VSE TAKA! NAPRED I NAGORE VAV VASHETO POPRISHTE!!!!!CVETIA,CVETIA CVETIA!!!!
Сатовча17:13 - 19.07.2013
Браво момичета! Вие сте перлата на Неврокопският край! Вие сте остров в морето от бездуховност и надежда за нашето бъдеще! С вас ще оцелеем!
испания15:13 - 19.07.2013
Браво на тази прекрасна група.Най после нещо позитивно да видим в пресата.Гордеем се с Вас жени.Успех по-нататък.

FACEBOOK