Изложба „Атанас Дафинов и ученици“ бе открита в Благоевград

Снимки: ЮЗУ

Експозицията откри заместник-ректорът на Югозападния университет

В Градската художествена галерия беше открита изложба в памет на доц. Атанас Дафинов – художник, график, майстор на рисунката, педагог и основател на паралелката по изобразително изкуство в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград. 

Експозицията откри заместник-ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д.изк. Йордан Гошев. Той определи доц. Дафинов като прецизен творец, добър приятел, лоялен и честен човек.

„За Наско Дафинов не трябва да говорим в минало време, защото той е сред нас с неговите ученици и с това творчество, което е оставил в много домове и в много галерии в България и по света“, отбеляза проф. Гошев.

Директорът на галерията Иван Милушев разказа за творческия път на доц. Дафинов, като отбеляза, че успехите му не са никак малко и не са за подценяване. 

„Атанас Дафинов беше изключително скромен човек, човек, който не търсеше излишна показност и демонстрации. Със своето постоянство той продължаваше да експериментира и да работи, за да постигне успехите си“, каза Иван Милушев.

Семейството на доц. Дафинов бе сред първите посетители на изложбата. За да видят творбите на доц. Атанас Дафинов в Градската художествена галерия дойдоха още преподаватели, студенти, ученици, представители на местата власт, граждани и гости на Благоевград.

Всички те успяха да разгледат графики на доц. Дафинов и на неговите ученици: Александър Кирилов, Александър Манасиев, Александър Николов, Александър Тодоров, Анна Покровнишка, Антон Гошев, Атанас Шаламанов, Весела Бързачка, Владимир Срадков, Георги Марков, Даниела Сеферинкина, Даниела Сивикова, Димитър Сърбов, Динко Ангелов, Ивайло Биляров, Ивайло Гогов, Ивайло Китанов, Иван Благов, Илия Филипов, Красимир Якимов, Любомир Димитров, Никола Руков, Петър Мачароков, Румен Дешев, Тинко Димов, Явор Ичков и Янко Терзиев.

Изложбата в памет на невероятния художник и педагог доц. Дафинов ще продължи до 24 септември 2020 г.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK