Световен ден на медицинските сестри

Снимка: Infomreja.bg

През 1910 г. Флорънс Найтингел предлага следния текст, като клетва, давана от сестрите, подобно на Хипократовата

12 май се отбелязва като Световен ден на медицинските сестри от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN).

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл /1820 – 1910/. Английската медицинска сестра Флорънс Найтингейл организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

През 1910 г. Флорънс Найтингел предлага следния текст, като клетва, давана от сестрите, подобно на Хипократовата – от лекарите:

„Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.“

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец, учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

Във връзка с честването на Световния ден на медицинските сестри, в годината обявена за Година на медицинските сестри и акушерките, Синдикатът на българските медицински специалисти /СБМС/ в 11.30ч. пред МС ще внесе подписка на гражданите подкрепили Декларацията от 01.03.2019г. Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции!

На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти, заявяват от синдиката.

Най – страшната болест срещу, която се изправяме от 01.03.2019г и няма да се изморим да се борим е безразличието на управляващите спрямо проблемите в здравеопазването! Подписката ще бъде внесена в МЗ, МС, Президентство и парламент, добавят още от синдиката. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK