Протест пред община Благоевград - "за" разкопките, "срещу" кмета

Снимка: Infomreja.bg, в средата - Калоян Ханджийски

Тук сме поради две причини – искаме да запазим историята си такава, каквато е, и ясно искаме да заявим, че ние не сме против изграждането на магистралата.

С тази заявка днес около 20 човека се събраха пред саниращата се в момента сграда на Община Благоевград.

Отново, както и при предния протест под наслов „Спаси Скаптопара“, се изля пороен дъжд, но този път гражданската активност бе по-малка.

Оказва се, че протестът нее само за запазване и социализиране на археологическите разкопки край с. Покровник, но и срещу кмета Атанас Камбитов. Той бе обвинен в НЕподкрепа на гражданите, искащи да се съхрани историята и едновременно с нея са се развива и магистралата.

„Говорейки за двата проблема, трябва да кажем, че кмета се скри. Това беше човекът, който трябваше да подкрепи и двата начина – запазване на разкопките и строежа на магистралата. Той обаче прокламира една теза, че протестиращите са против магистралата и искат тя да не се случи. Няма такова нещо“, каза общинският съветник Калоян Ханджийски, лидер на ДСБ за Благоевград.

Във вторник в кметството на с. Покровник се е състояла среща между комитета „Спаси Скаптопара“ и представители на институции – АПИ с директор инж. Дончо Атанасов, ръководителя на разкопките – доц. Здравко Димитров, и негови колеги, други инженери и специалисти. Срещата е инициирана от подкрепящите разкопките и АПИ.

„Варианти има и те са много! Тя бяха обсъдени на тази среща. Атанас Камбитов, бидейки кмет на общината, трябваше да инициира една дискусия, която ние направихме без него. АПИ ни обясни, че заедно трябва да търсим варианти. Мислим да има още срещи.“

На 9. май инициативният комитет излезе с идея:

Вариантът, който ще бъде предложен, е съгласуван с фирмата „Лардж Инфра Проджект“, която е разработвала 90-километров проект на магистрала в Румъния, която е по-тежка от Кресненското дефиле, тъй като е минавала през Карпатите.

Фирмата е направила изчисления, според които ще се отворят двата лъча на трасето с по около 200 м. Това ще струва 1 млн. и 800 хил. евро, което включва каптиране, обезщетения за собствениците на земите в размер на 1 500 лв. Предходното изплащане е било 200 лв. за декар. За стадиона, през който се минава, също са заложени цифри.

Общата стойност  на всички дейности, представени в проекта на фирмата, е 1 млн. 129 хил. лв.

При обсъжданията с АПИ обаче това категорично е било отхвърлено, сподели още Ханджийски.

2/3 от находките са още под земята. До 20 юли са проучванията, пък заявиха официално от АПИ преди час:

Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от  експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

„Не вярвам във фразата „И вълкът сит, и агнето цяло!“. Очевидно гражданската енергия се губи, има политически натиск. Мнението на някои общински съветници промениха за час. Не знам дали знаете, че прякорът на доц. Димитров е Лопатата. Аз не вярвам на такива специалисти, които също си менят мнението за 24 часа“, каза съветникът.

От АПИ е предложен и вариант  да се изгради подпорна стена, която да е в сервитута на магистралата, която да съхрани около 90% от разкопките, а една малка част да се премести. Агенцията поела ангажимента да осигури средства след обсъждане с премиера, който посети разкопките на  5. май.

Лазар Андреев от инициативния комитет сподели: „Напрежението дойде от кмета – който на общественото обсъждане каза „Избирайте – или магистрала, или разкопки“. Търсихме среща с областния управител, но беше отказана.“

Протестът продължи около час под дъжда.

 

Снимка: Infomreja.bg, Лазар Андреев
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK