В Гоце Делчев отбелязват 100-годишнината от смъртта на Стоян Мълчанков

Много са мероприятията, посветени на героя

Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 часа на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до главния път за Гоце Делчев) ще се проведе церемония по повод 100-годишнинаната от смъртта на неврокопския войвода.

От 12.00 часа ще бъде открит негов паметник в градинката пред пенсионерския клуб в Гоце Делчев. Там ще бъде изпълнена на живо и новата песен, посветена на Стоян Мълчанков, от дуета Лидия Ангелова и Бисера Иванова. Автор на текста е Ивайло Шопски, аранжимент оркестър „Шевица“.

От 12.30 часа в Дома на културата ще бъде направена официална премиера на филма „Премълчаното за войводата Мълчанков“, дело на Николай Борисов и Ивайло Шопски.

Ще присъстват роднини и наследници на Стоян Мълчанков, граждани, народни представители, заместник - областният управител на област Благоевград, кметовете на Гоце Делчев и Сандански.

По повод 100-годишнината от кончината на войводата се реализираха редица инициативи за популяризиране на неговия живот и дело. Освен филма и песента, бяха издадени календари, изградени нови паметни знаци, предстои издаването на книга за Мълчанков и ще се проведе широка информационна кампания.

Мероприятията се провеждат със съдействието на ВМРО, наследниците на войводата, община Гоце Делчев и др.

Стоян Мълчанков е роден в неврокопското село Скребатно. По време на учението си в Солунската гимназия се включва в редовете на ВМОРО. Участник и войвода на чета в Илинденско-Преображенското въстание. На два пъти арестуван и осъждан на смърт, след което освобождаван.

Учител, общественик и културен деец, баща на шест деца.

По време на Балканската война е войвода на чета. Народен представител в 18-ото и 19-ото Обикновено народно събрание.

Близък приятел с Пейо Яворов.

По инициатива на Мълчанков се изгражда теснолинейката Саранбей (Септември) - Добринище, като идеята е била тя да стигне до Неврокоп. Стоян Мълчанков е убит на 22 април 1920 г.

Заради наложените ограничения във връзка с COVID-19 на самата дата не се проведоха събития,  мероприятията по почитане паметта на войводата бяха отложени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK