Община Русе наложи допълнителни мерки в дома за възрастни "Възраждане" заради трите нови случая на заразени с коронавирус. В дома е засилена дезинфекцията, подготвя се и нова карантинна зона, в която ще бъдат настанявани излекуваните.

"В момента обсъждаме варианта на четвъртия етаж част от стаите да бъдат направени като изолационен сектор, т. е. той да бъде абсолютно изолиран от всички. Част от етажа ще го направим по този начин като изолационна - там ще настаняваме хора, които се връщат от отпуски и такива, които са били в болници. Защото след излизане от болници е необходимо да се наблюдават хората в рамките на 14 дни", поясни Катя Петрова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в община Русе.

Припомняме, че в събота двама възрастни от социалното заведение бяха приети в болница с положителни проби за COVID-19, а човек от персонала остана в изолация в дома си. Така общият брой на заразените в дома достигна 96, като 10 души са от персонала.

В момента в болница са шестима възрастни хора, а излекуваните са 69. Същевременно от работещите в дома под домашна изолация са две санитарки, както и социалният работник и социалният асистент.

12 от обитателите на дома са настанени в Кризисен център "Каритас", а останалите 44 на 4-тия етаж на дома за стари хора. Други петима обитатели се намират в домашен отпуск, един човек е хоспитализиран в клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Канев", а също така има и един напуснал социалната институция. Девет обитателя от социалната институция, които са безсимптомни, но с положителен PCR тест за коронавирус, са настанени в общинска вила "Липник", намираща се в село Николово.

Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. /news.bg/