Да си спомним за д-р Стамен Григоров, който само на 27 г. открива млечно-киселия бацил в киселото мляко

Д-р Стамен Григоров е роден на 27.10.1878 г. в с. Извор, Трънско. Завършил е гимназия в София, висшето си образование по естествени науки в Монпелие, Франция, а медицина в Женева, Швейцария.

“Завърших факултет по естествени науки – пише той на баща си. Това беше моята мечта от детинство и тя е осъществена. Благодаря ти, че не се поскъпи да ми дадеш всичко. Но има нещо, което не ми дава сън и спокойствие. У мен се зароди и окончателно ме завладя желанието да завърша медицина. Струва ми се, че това е науката, която ще ме направи полезен за всички болни и страдащи хора в моя любим роден край… Моля те от цялото си сърце и душа, протегни ми бащината си десница, направи последно усилие и жертва за твоя син, който много си позволи и доста те затрудни. Аз няма никога да забравя големите ти свръхусилия и жертви, за които един ден ще се отблагодаря на всички ви вкъщи.”

Блестящото представяне на Стамен Григоров на изпита по бактериология очевидно е причината проф. Масол да му отреди по-високо място сред другите отлични студенти. Впечатлен, професорът предлага да му стане главен асистент.

След стотици, а може би хиляди опита под увеличаващата леща на микроскопа е уловена “една пръчица” – нещо, което досега не е успявал да види. Естествено първият, на когото казва и показва откритието си, е проф. Масол.

Междувременно в авторитетното френско научно списание “Ревю медикал де ла Сюис Романд” (бр. 10 от 1905 г.) се появява публикация на Стамен Григоров, в която той дава пълни сведения за причинителя на българското кисело мляко – един млечнокисел бацил.

Това, че по-късно известните учени Коенди, Микелсон, Люерсон и Коен единодушно ще го нарекат ”българска млечна бактерия” (Lacto bacterium bulgaricum), на името на родината на откривателя му, е допълнително доказателство за значимостта на постигнатото.

Един българин вече е записал името си пред светилата на световната наука. А е само на 27 години. През 2005 – 2006 г. благодарение на сътрудничеството между Общината на гр. Трън и Фондация „Д-р Стамен Григоров“ се създава Музей на българското кисело мляко.

Музеят се помещава в реставрирана стара българска къща разположена в центъра на с. Студен Извор. Табла и макети пресъздават исторически факти, свързани с оригиналното българско кисело мляко. Две години след откриването на музея започва и на Празник на киселото мляко и млечните продукти.

Този празник се радва на широка популярност както сред потребителите на уникалното българско кисело мляко и млечни продукти, така и сред представителите на науката, производители и преработватели в млечния бранш. В рамките на празника се провеждат научно-практически конференции, конкурси за най-добре домашно приготвени млечни продукти, дегустации, богата фолклорна програма и др.

Участие в празника взимат и наши трансгранични партньори от РСърбия и РМакедония. Тази година празникът ще се проведе на 30 юни 2018 г. /събота/ на площада в град Трън. Организатори на събитието са Община Трън, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и Фондация „Д-р Стамен Григоров“. Официално откриване на Екомилк 2018 в 11,00 ч. на площада в Трън.

В програмата: конкурси за домашно приготвени кисели млека, сирена, кашкавали, ястия и десерти с кисело мляко - даваме думата на местните фермери, представители на художествените занаяти и на творците в домашната кухня, дегустации,фолклорни ритми и трънски хумор, посещение на Музея на киселото мляко в с. Студен извор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK