ГДБОП участва в международна операция срещу прането на пари

Снимка: Infomreja.bg

Идентифицирани са 61 „финансови мулета“ и 39 неправомерни транзакции за 1 032 238 евро и 326 023 долара

През месец ноември 2019 г., Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР, Специализираната прокуратура и Асоциацията на банките в България участваха в международната операция „Европейска седмица, посветена на превенция и провеждане на арести на „финансови мулета“. Организатори на кампанията са Европейският център за борба с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, партньор е Европейската банкова асоциация.

Международната операция за предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в интернет, осъществявани чрез „финансови мулета“, е проведена на територията на 31 държави - Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство, САЩ и Украйна.

Установени са над 3833 „финансови мулета“ и 386 души, които са ги набирали, арестувани са 228 души. Идентифицирани са поне 4700 жертви на престъпления. Инициираните разследвания са 1025, много от които все още не са приключили. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали за докладването на 7520 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 12,9 милиона евро.

От страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 61 „финансови мулета“ и 44 жертви на престъпната дейност. Установени са 39 неправомерни транзакции на обща стойност 1 032 238 евро и 326 023 долара.

Действията, реализирани в периода 25-29 ноември 2019 г., са част от оперативния план за действие за 2019 г. в подприоритетна област „Кибератаки“, в рамките на новия политически цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана  престъпност (ЕМРАСТ). 

 „Финансовите мулета“ са съвременен феномен, от който се възползват организираните престъпни групи, занимаващи се с извършване на киберпрестъпления с финансов характер, за усвояване/изпиране на неправомерно трансферирани финансови средства. Според статистика на Европол, в 90% от случаите на „финансови мулета“ е имало предшестваща киберпрестъпна дейност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK