Бюджетната комисия прие на първо четене партийна субсидия от 1 лев

Снимка: Infomreja.bg

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси гласува на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., които предвиждат намаление на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Предложението за това бе съобщено изненадващо тази сутрин в кулоарите на парламента от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и веднага бе разгледано в ресорната комисия, която го подкрепи с 11 гласа „за“ и само един „против“.

Единственият глас „против“ дойде от ДПС, които се обявиха твърдо срещу намаляването на субсидията. „Позицията на нашата парламентарна група е неизменна. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарси. Трети вариант няма. Третият вариант е лъжи пред обществото – членски внос и т.н.“, заяви по време на дебатите Йордан Цонев. Той определи предложението като популистко и подчерта, че заради него българската демокрация ще плати висока цена, защото партиите ще станат икономически зависими.

Въпреки че присъстваха в залата, депутатите от „БСП за България“ не участваха в гласуването, което предизвика недоволството на председателя на комисията Менда Стоянова. „Вие бламирате демокрацията“, обърна се тя към опозицията.

„Бламираме единствено вашите циркове“, отвърна ѝ Румен Гечев, който определи бързото вкарване на законовите промени в комисията като кризисен пиар от страна на управляващите заради оценките на ЕС за страната ни. От БСП обявиха още, че ще съобщят официалната си позиция по време на обсъждането на първо четене в пленарна зала, но към тези текстове социалистите прибавят и свое предложение. „Считано от 3 юни тази година, натрупаните депозити в партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета на Република България. Така, както в бюджетните организации неизразходваните средства отиват в бюджета за следващата година“, обясни Гечев.

От своя страна председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова припомни, че темата за намаляване на партийните субсидии е била поставяна в различни периоди от различни политически сили. „Този дебат сме го водили почти всяка година, когато гледаме държавния бюджет и сме изразявали становището, че субсидията е нужна, ако искаме да имаме достатъчно политически партии. Политическите партии са онази форма, чрез която се проявява демокрацията в една държава“, заяви Стоянова и подчерта, че от партията подкрепят предложението като отговор на нагнетеното обществено напрежение по темата.

„Ние се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения. Ако продължаваме да браним субсидиите си, това довежда само до негативно отношение към политически партии и то се влошава“, смята тя. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK