Жандармерист от Симитли търгувал с нарязан тютюн, съдът го остави в ареста

Снимка: Блиц

През януари т.г. в Специализираната прокуратура бе образувано досъдебно производство по повод сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2017 г. на територията на цялата страна, с цел производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

В състава на групата влизат жители на различни населени места в страната, със стройна организация и разпределение на функциите и ролите им.

В резултат на проведените оперативно- издирвателни действия е установено, че един от членовете на групата е служител на Дирекция „Жандармерия“- МВР.

В тази връзка на 12 юни е проведена мащабна специализирана полицейска операция на територията на няколко области в страната, извършени са претърсвания на над 100 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Установени са три нелегални бази със съоръжения и машини за обработка на тютюна, неговото омекотяване, нарязване и пакетиране, като количеството на произвеждания тютюн е около един тон седмично.

Всяка база е имала отговорник, който от своя страна е създал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти.

Установена е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители. При претърсването са иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се е водело т. нар. черно счетоводство, от които е видно, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 000 лева месечно.

Част от членовете на групата са задържани в момент на производство. Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, каквато функция е изпълнявал и полицейският служител. Нарязаният тютюн за пушене се е продавал в разфасовки от по 1 кг на цена от 45 лв/кг. В резултат от дейността на групата нанесената щета на държавния бюджет от избегнат акциз възлиза на 3 млн. лева. Служителят на МВР е задържан вчера при превоз на 30 чувала тютюн за пушене с личния му автомобил. В повечето случаи е транспортирал тютюна униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си.

С постановление на водещия разследването прокурор към наказателна отговорност са привлечени 11 души. С определение на Специализирания наказателен съд спрямо петима от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, на двама- „домашен арест“ и на трима- „парична гаранция“. Днес ще бъде внесено искането за задържане под стража и на полицейския служител, посочи прокурор Милева.

Поздравления към служителите на ТСБОП в Благоевград, София град, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил и Варна за създадената перфектна организация и координация на действията изказа ст. комисар Стоян Темелакиев.

В резултат на проведените целенасочени, упорити и методични оперативно-издирвателвни действия, първоначално придобитата информация за дейността на групата бе разширена и конкретизирана. Бяха установени поименно всички участници и ролята им в престъпната структура, както и участието на служителя на МВР - Данаил Кьосев от Симитли, известен, като Дани Жандаро. в престъпната дейност. Незабавно след установяването на този факт, работата по случая продължи в активно сътрудничество с колегите от Дирекция „Вътрешна сигурност“, допълни зам.- директорът на ГДБОП.

За пореден път доказахме, че когато работим съвместно и професионално, резултатите са налице, посочи директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Румен Ганев. Доказването на подобна мащабна престъпна дейност изисква не само оперативни умения, но и спазване на необходимата дискретност по отношение на провежданите мероприятия. След извършен анализ на събраните данни, изчакахме удобния момент и вчера пристъпихме към задържането на полицейския служител, който работи в системата на МВР от 2015 г. Тревожно е, че има служители на МВР с малък професионален стаж, които все още не са осъзнали, че служат на държавата. Към този момент няма данни за участие на други служители в подобна логистична дейност, каквато е била извършвана от него.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK