7 хил.лв. глоба за Община Дупница заради горящо сметище

Снимка: Infomreja.bg

Община Дупница отнесе глоба в размер на 7 хил. лв. от РИОСВ - Перник.

Наказателното постановление беше издадено след подаден сигнал от страна на дупничани. Последва и ожалване от кметската управа пред Дупнишкия районен съд.

Депото за твърди битови отпадъци се намира в местността „Злево“ в Дупница и то не функционира от началото на т.г.

До издаването на наказателно постановление на Община Дупница се стигна след сигнал, препратен от МОСВ до РИОСВ - Перник за горивен процес в депото за отпадъци.

„Длъжностни лица са извършили проверка на място, при която е установено, че самата площадка е подравнена, но от насипа на депото излизат димни газове, като в основата на депото е установен и слаб горивен процес. В хода на проверката била представена отчетна книга за депото, от която било установено, че за периода 1-5.09.2017г. са приети битови отпадъци, но няма отбелязване, че е извършено запръстяване на същите“, се посочва в материалите по делото.

От своя страна РИОСВ – Перник състави акт на кмета на Община Дупница, инж. Методи Чимев.

Последва обжалване пред Районния съд в Дупница, пред който Чимев заяви, че е извършвано ежедневно запръстяване на отпадъците, макар и да не е отбелязано в отчетната книга, но поради специфичното разположение на депото - стръмен скат, ежедневното запръстяване е неефективно и това води до самозапалване на отпадъците в дълбочина.

Въпреки това обаче наложената санкция в размер на 7 хил. лв. беше потвърдена от Районния съд в Дупница.

Решението на магистратите не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Кюстендилския окръжен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK