Жандармерия блокира Босилеград, хората масово се надигнаха срещу кмета

Снимка: БГНЕС

Босилеград осъмна вчера сутринта блокиран от около 100 души жандармерия, оборудвана за борба с масови безредици. 

Сръбската жандармерия е напуснала града в Западните покрайнини във вторник малко преди 19.30 часа българско време, съобщиха за БГНЕС от Българския културно-информационен център Босилеград.

Причината за блокадата бе риск от физически сблъсък между участниците на четири публични събрания: на управляващата партия на кмета Владимир Захариев, на новосъздадената в Босилеград под ръководството на г-жа Невенка Костадинова местна организация на Сръбската прогресивна партия на премиера на Сърбия Александър Вучич, на Сръбската радикална партия и на група граждани.

Напрежението тлее повече от една година, откакто местният бизнесмен Стефан Костов купи бензиностанцията обявена на търг от банката, при която е била ипотекирана за кредит. Кметът Владимир Захариев през цялото време оспорваше покупко-продажбата и след като загуби делото на всички инстанции, физически не допуска правосъдните органи да изпълнят присъдата и да предадат бензиностанцията на новият собственик Стефан Костов.

От миналата година правосъдните органи направиха 13 опита да изпълнят присъдата, но полицията отказваше помощ. Развръзката се очакваше вчера, когато изпълнителният съдия от 14 опит трябваше да предаде бензиностанцията на новия собственик.

Напрежението започна още сутринта в 8 часа вчера пред седалището на местната организация на Сръбската прогресивна партия, откъдето тръгна протестно шествие из града с пищялки и транспаранти „Стоп на корупцията и престъпността“, „Стоп на управлението на Владимир Захариев“ и „Срещу търговията с влияние“.

По същото време кметът на Босилеград Владимир Захариев със своите привърженици се беше барикадирал в общината, защото дни преди това в Босилеград се разпространяваха слухове, че протестиращите ще нахлуят в общината.

Кметът и неговите привърженици блокираха пътя Босилеград – ГПП Рибарци-Олтоманци и обявиха, че ще чакат да дойде представител на сръбското правителство. Напрежението в града видимо се повиши. Според непотвърдени информации, на кмета и на хората, които възпрепятстват изпълнението на съдебното решение, са наложени големи глоби.

Снощи блокадата на пътя Босилеград - ГПП Рибарци-Олтоманци бе вдигната и жандармерията напусна града в Западните покрайнини.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK