Жалба спира проекта за нова ВиК мрежа в неврокопските села

ЛюдмилТерзиев: снимка: infomreja.bg

Жалба от софийската строителна фирма „Капитол” ДЗЗД до Комисията за защита на потребителите е отново причината строителните работи по проекта за подобряване на  водоснабдителната мрежа в гоцеделчевските села Борово, Баничан,  Господинци, Делчево, Корница и Лъжница да не стартират в сроковете, посочени в проекта и да бъдат забавени във времето.

Комисиите на двата конкурса са представили на кмета Владимир Москов предложенията за подписването на договора с „Агромах" ООД, чиято единствена оферта е събрала необходимите 100 точки, заради което е класирана на първо място, съобщиха от общинската администрация. На второ място е класирана оферта на обединение „Капитол” ДЗЗД,  което е предявило претенции пред КЗК. Третата класирана фирма в конкурса е местната „БКС” ЕООД .

За 28 септември, точно по време на предизборната кампания, е насрочено делото във ВАС. За късното насрочване на делото съдът се аргументира с многото си работа и с мотива, че Темида е затрупана с подобни дела за обществени поръчки. Според закона ВАС е трябвало да се произнесе в едномесечен срок. Страните по спора допускали забавяне с още половин месец, но никой не е очаквал произнасянето по казуса да се забави с цели три месеца, коментират заинтересованите страни по спора.

Припомняме, че на 4 юли пернишката фирма „СК- 13 Пътстрой” подаде жалба във ВАС срещу решението на КЗК да отмени заповедта на кмета Москов, с която пернишката фирма спечели обществената  поръчка за над 8 милиона лева и нареди на общинската комисия по провеждането на търга да извърши ново класиране на фирмите. За 24  септември е насрочено и делото във ВАС за обществената поръчка  в община Хаджидимово за 16 млн.лв., която бе стопирана в деня на търга от фирмата на известния като дясната ръка на Ахмед  Доган-Арбен Хавальов.

Некомпетентни със съпътстващите законови уредби при обжалване на обществени поръчки в КЗК побързаха да дезинформират  предизборно обществеността и в двете общини, че кметовете Владимир Москов и Людмил Терзиев губят милионите по  договорите от 2009 г. Според закона общините са в правото си след решениеята на ВАС да насрочат нови търгове, с които да стартират нови процедури. „С търг или без търг ние ще изпълним обществената поръчка. За мен  това са политически ходове в цялата страна да се стопират по всякакви начини изпълненията на тези обществени поръчки, за които подписахме договори с това правителство през 2009 година.

Кой има интерес от това забавяне и какво се цели с него не знам, но със сигурност най-ощетени са жителите от нашия регион. Делото във ВАС е насрочено чак за септември, а преди месец „доброжелатели„  тиражираха, че кметът Людмил Терзиев губи 16 милиона лева и ще плаща от джоба на данъкоплатците 5 милиона лева глоби", заяви за Инфомрежа кметът на Хаджидимово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK