Борисов инспектира новото депо в Пазарджик

Снимки: МС

"Докато някои политици само говорят, ние строим депа за отпадъци, пречиствателни станции, пътища..."

Премиерът Бойко Борисов инспектира нов завод с модерни инсталации за обработка на отпадъци в Пазарджик.

Новата инсталация за компостиране и предварително третиране на биоразградими отпадъци струва 19 млн. лв.

"Докато някои политици само говорят, ние строим депа за отпадъци, пречиствателни станции, пътища и спортни съоръжения. Ако нашите опоненти толкова обичат да говорят, нека да сравним какво е направила тяхната партия за 50 години и какво сме направили ние за 10. Но дори и това ще е ненужно. Защото хората виждат всичко и все още ни определят като първа политическа сила. Изграждането депа и инсталации за преработка на отпадъци не е лесно. Затова и никой преди нас не го е направил. Депото тук е изчерпало капацитета си отдавна. Само за няколко години срещу 31 млн. лв. това място от гола поляна с боклуци се превърна в модерно съоръжение", коментира премиерът Бойко Борисов.

Депото обслужва 170 хил. граждани от 7 общини - Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември.

Благодарение на новата инсталация ще се намали количеството депонирани отпадъци със 70 хил. тона годишно.

Кметът на общината Тодор Попов отбеляза, че старото депо вече е рекултивирано. Ще се разшири и помпената станция, което е важно за пречистването на водите. Попов посочи, че това са тежки проекти и благодари за подкрепата на държавата.

Кметът на общината заяви още, че до края на годината започва изграждането на западния околовръстен път, който е важен за извеждането на трафика. Започва също рехабилитирането на две изключително натоварен пътни отсечки - Батак-Пазарджик и Пазарджик-Звъничево. Тодор Попов благодари на правителството и за подкрепата по отношение на ремонта на старата и строежа на новата спортна зала.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който също беше в Пазарджик с премиера Борисов, съобщи, че догодина земеделските производители в Пазарджишко ще получат 100% от необходимата им вода при 75% тази година заради сушата. Това ще стане като се рехабилитира канал "Алеко", който  се захранва от реките Марица и Тополница през селата Звъничево и Юнаците.

Чрез него ще се захранват с вода производителите на ориз от региона. Министърът обяви също, че ще се осигури водоснабдяване на земеделците от системата Попово, като ще се изградят два сондажа, които да осигуряват питейно-битовото водоснабдяване на град Антоново, а язовир "Ястребино", който има обем от 62 млн. куб. м.  ще остане само за земеделците.

"Пазарджик е бързоразвиващ се град. В ход са и редица други проекти: През пролетта на 2021 г. стартира строежът на Западния околовръстен път. Инвестицията е за над 80 млн. лв. Скоро започва и рехабилитацията на отсечките Батак - Пазарджик и Пазарджик - Звъничево. До края на 2021 г. ще е готова новата спортна зала в Спортното училище, както и ремонтът на зала "Васил Левски". Рехабилитират се ВиК мрежите в областта. Всички земеделци в Пазарджишко ще бъдат захранени с вода", написа в личния си профил във Фейсбук Борисов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK