Митничари откриха 33 600 нелегални дъвки

Снимки: АМ "Митници"

Митнически служители откриха и над 10 кг златни накити в хладилни чанти

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ откриха контрабандни 33 600 дъвки и 6600 комплекта карти за вид детска игра в лек автомобил с българска регистрация. Колата е пристигнала на Митнически пункт Малко Търново на входящо трасе от Турция за България на 16.12.2019 г. късно вечерта. Шофьорът и неговият спътник, и двамата български граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране.

При извършената митническа проверка, митническите служители откриват 130 кутии с 33 600 дъвки „NAZAR” с надписи на турски език и 44 кутии с 6600 комплекта карти за вид детска игра, укрити на различни места в автомобила и в чанти с хранителни продукти. Установено е, че контрабандните стоки са собственост на шофьора на автомобила.

Недекларираните общо 33 600 дъвки и 6600 комплекта карти са иззети. Срещу шофьора на автомобила, български гражданин с инициали Н.Н., е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Митничарите откриха и 10 034 грама златни бижутерски изделия, укрити в шест хладилни чанти. Чантите са били поставени на различни места между личен багаж в салона на микробус с пътници.    

На 30.11.2019 г., митническите служители селектират за щателна митническа проверка в района на ГКПП Дунав мост – Видин, напускащ страната пътнически автомобил „Мерцедес Спринтер“ с унгарска регистрация, който е пътувал от Гърция. Шофьорът и пътуващите в микробуса трима пътници, всички унгарски граждани, са заявили, че не пренасят нищо за деклариране.

При последвалата митническа проверка, митническите служители откриват на различни места между личния багаж на пътниците в салона на микробуса 6 хладилни чанти с храна и напитки, за които установяват, че изолацията им е премахната. След изваждане на вътрешните контейнери на чантите,  митническите служители откриват на дъното на външните контейнери под листове хартия- пликове с бижутерски изделия от жълт метал. От всяка от хладилните чанти са извадени между 1276 и 2080 грама накити с общо тегло 10 034 грама. Шофьорът на микробуса е заявил, че всички бижутерски изделия в хладилните чанти са негова собственост.

Според  резултатите от извършената експертиза, задържаните 10 034 грама изделията са изработени от злато с обща стойност  481 000 лева.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ГД МРР, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура Видин.

86 440 къса (4 322 кутии) цигари, опаковани за изпращане към Великобритания като книги и материали, иззеха митнически служители от ГД “Митническо разузнаване и разследване” при проверка в София.

На 17.12.2019 г. по метода на анализ на риска са селектирани за проверка съмнителни пратки в спедиторски склад, описани като книги и материали.

Митническите служители установили, че вместо обявените стоки, пратките съдържат цигари от различни марки с валиден български бандерол. Тютюневите изделия не са обявени и не са представени необходимите документи съгласно Закона за акцизите и данъчните складове, които се изискват при изпращане на акцизни стоки в търговски количества между държави членки на ЕС. Цигарите са били предназначени за нелегално разпространение във Великобритания.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK