Извънредно! Путин нареди на руските войски да се изтеглят от Сирия

Снимка: epicenter.bg

Руският президент Владимир Путин е разпоредил изтеглянето на подчинените му военни части от територията на Сирия. Той обяви решението си по време на изненадваща визита в авиобаза „Хмеймим” в Латакия, съобщава телевизия RT, цитирани от БиТиВи.

Пред военните Путин подчерта, че руските сили и сирийската правителствена армия „победиха едно от най-закалените в битки обединения от международни терористи” в рамките на две години.

Той посочи, че в „Хмеймим” и флотската база „Тартус” ще останат руски сили и при ново активизиране на екстремистите ще последват и нови удари.

Преди дни и иракското правителство обяви победа във войната си с джихадистите.
„Нареждам на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб да пристъпят към извеждане на руската групировка войски към пунктовете на постоянната им дислокация“, заяви руският държавен глава на среща с военнослужещи, съобщи агенция ТАСС, цитирана от „Сега“.

„За малко повече от две години въоръжените сили на Русия заедно със сирийската армия разгромиха най-боеспособната групировка на международните терористи. Във връзка с това взех решение значителна част от руския военен контингент, намиращ се в Сирийската арабска република, да се върне у дома в Русия“, заяви руският президент в качеството си на върховен главнокомандващ.

Обръщайки се към военнослужащите, той каза: „“Връщате се с победа по родните мест, при своите близки, родители, жени, деца и приятели. Родината ви очаква, приятели. На добър път. Благодаря ви за службата“. Президентът добави, че Русия ще нанесе още по-силен удар по терористите, ако се опитат отново да нарушат мира в Сирия. „Ако терористите отново надигнат глава, ще нанесем по тях такива удари, каквито не са виждали досега“, заяви той.

Путин се срещна на военното летище със сирийския президент Башар Асад, който изрази „огромна благодарност“ към руските военни пилоти, а Путин му пожела весело посрещане на Новата година.

Руският президент обеща да помогне заедно с Турция и Иран за възстановяването на мирния живот в Сирия.
Засилва се спорът между Русия и Запада кой е освободил Сирия от терористите, напомня „Сега“.

Преди три дни френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Русия си е присвоила победата над „Ислямска държава“ в Сирия. Той каза пред местни медии, че терористите са били изтласкани от териториите си в страната от международната коалиция, а руските военни са се притекли на помощ на сирийския президент Башар Асад и в крайна сметка са постигнали освобождението на град Деир-ез Зор „с определено закъснение“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира днес темата в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“:„Западните партньори през последните няколко дни правят изявления, че не Русия, а те, коалицията е удържала победата над „Ислямска държава“ в Сирия. Господа, престанете. Вашите постижения са в Ирак, Либия и Афганистан. Гордейте се с тях“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK