Извънредно положение на остров Тасос, огънят доближава Хилендарския манастир

Снимка: ЕПА, архив

На гръцкия остров Тасос е обявено извънредно положение. Все още не е овладян мащабният пожар, предизвикан от мълнии. Изгоряха къщи. Няма пострадали, включително българи, увериха от българското външно министерство. 

Мълнии запалиха и гори в близост до Хилендарския манастир на Света Гора, съобщава кореспондентът на БНР в Атина. 

Увеличени са силите по овладяване на пожара. Нови части са били прехвърлени от Кавала на Тасос. Отново се разпалват огнища, защото духа силен вятър и непрекъснато променя посоката си. От рано тази сутрин севключиха самолети и хеликоптери, които гасят по високите и труднодостъпни за техниката места. 

Повечето туристи са напуснали острова още вчера. Фериботите се движат по график. 

Огнената стихия се е доближила до две села, жителите са евакуирани, но са изгорели няколко къщи. Прокопан е защитен ров и са локализирани няколко огнища. По същия начин се опитват да спасят от унищожение два манастира на острова. 

Основните пътища са проходими към момента. Поради гъстия дим, на много места в засегнатите райони и в планинските части е затруднено придвижването. Затворено обаче е движението през района на Теологос, което прави прехода на север по този път невъзможен.

Желателно е да се използват крайбрежните пътища за напускане на острова. Желаещите могат да напуснат острова през пристанищата, уточняват от българското външно. 

По същото време огнеборци се опитват да овладеят и пожара на Атон. Взети са незабавни мерки, за да не се допусне огнената стихия да доближи сградите на манастира. Водоносни коли не могат да се използват поради труднодостъпния терен и се гаси с хеликоптери. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6