Извънредна сесия заради искане на зам.-министър боклукът на Благоевград да се депонира в Гоце Делчев

Новоизграждащото се регионално депо в Благоевград, снимка: Infomreja.bg

Екстрена сесия свиква днес от 17 часа председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев, Ангел Гераксиев. Единствената точка в дневния ред, която ще разглеждат и гласуват общинските съветници, е искането на заместник-министъра на околната среда и водите, Николай Кънчев, Община Благоевград да депонира отпадъците си на територията на Гоце Делчев.

На заседанието се очаква пълен отпор от страна на съветниците и администрацията към искането на зам.-министър Кънчев. Въпросното искане е постъпило от негова страна по електронната поща на Община Гоце Делченв към края на работния ден миналия петък, 17. август.

Въпреки късния мейл общинските експерти са успели навреме да реагират и да обжалват в срок министерското заявление.

Рискът обаче депото, което събира отпадъците на общините Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен, да поеме и боклука на община Благоевград, остава, тъй като приемането на допълнителни отпадъци ще доведе до натоварване на данъкоплатците от трите общини с такса смет. 

Има и друг риск, обясняват еколозите, а именно, че след изчерпване на капацитета на Клетка 2, ще се стигне до депониране на отпадъците в друго депо, което ще увеличи транспортните разходи и ще създаде предпоставка за създаване на нерегламентирани сметища.

Според официалните справки, публикувани в сайта на РИОСВ-Благоевград, Община Благоевград има задължения към тях в размер на 6 638 101 лв.

Съгласно Закона за управление на отпадъците общини, които нямат изградено депо, отговарящо на изискванията на Наредба  No 6 от 27.08.2013 г., касаеща условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, подлежат на санкции.

Друг е въпросът колко ще е икономически изгодно и рентабилно за данъкоплатците от община Благоевград боклукът им да пътува всеки ден по близо 120 км в едната посока, е проблем, над който сериозно трябва да помисли управата на областния град.

Очакваното становище и решение днес на извънредното заседание на Общинския съвет в Гоце Делчев е съветниците от всички групи единодушно да поискат екоминистерството да спре това безумно искане на заместник-министъра си Николай Кънчев.

„Като член на комисията по устройство на територията и екология към ОбС-Гоце Делчев, се обявявам категорично срещу това безумно искане. Просто няма да го допуснем!“, написа на стената си във Фейсбук, общинският съветник от БСП, Димитър Бояджиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK