Спешни проверки след смъртния случай в Пловдив: Жената е починала от сърце

Снимка: БГНЕС

На територията на Пловдивска област са приложени малко над 14 000 дози от ваксината на Оксфорд

Вчера започна спешна проверка в Пловдив заради смъртта на 57-годишната жена, която е била имунизирана с препарата на AstraZeneca.

"Събираме факти, нашата проверка започна преди 24 часа, когато разбрахме за този инцидент. Свързахме се с общопрактикуващия лекар на починалата жена, иззехме цялата медицинска документацията и се свързахме с лечебното заведение, където е направена имунизацията", обясни пред Нова тв секретарят на РЗИ - Пловдив д-р Сийка Димчева.

Тя обясни, че по данни от съдебно-медицинската експертиза жената е починала от остра сърдечна недостатъчност с наличие на белодробен оток, без данни за тромбози.

"Окончателният протокол от експертизата ще бъде готов във вторник или сряда следващата седмица. Тогава ще могат да се правят окончателни изводи", коментира Димчева.

Секретарят на РЗИ - Пловдив съобщи, че на територията на Пловдивска област са приложени малко над 14 000 дози от ваксината на Оксфорд.

"Обичайните реакции, които чуваме, са тези, които и очакваме. Става въпрос за болезненост на мястото на убождане, леко разтрисане, температура, главоболие. Това са очаквани реакции", категорична е Димчева.

От обяснението на секретаря стана ясно, че жената е отишла на рутинен преглед с направление при кардиолог.

"В хода на прегледа е имало коментар по отношение дали тя е необходимо да бъде имунизирана. Лекарят оценява състоянието и към момента като стабилно и може да бъде извършена имунизация", уточни тя. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK