Известната фамилия Жуглеви от Ковачевица посрещна Симеон Сакскобургготски, нагости го с качамак

Снимки: Личен архив

По покана на кметския наместник на обявеното за културен резерват гърменско село Ковачевица, Кирил Жуглев и семейството на извънредния и пълномощен посланик на посолството на Суверенния Малтийски орден в България - Богдан Паташев, Симеон Сакскобургготски гостува на двете фамилии и на жителите на красивото село. 

Царят, както го наричат в Ковачевица, бе посрещнат от кметския наместник Кирил Жуглев, извънредния и пълномощен посланик на посолството на Малтийския орден - Богдан Паташев, и представители на Църковното настоятелство на местната църква „Свети Николай”, в която Симеон Сакскобургготски се черкува и разгледа с голям интерес.

Църквата „Свети Николай“, която е една от най-старите в област Благоевград, посрещна наследника на Цар Борис III с тържествен камбанен звън, който огласи Ковачевица. Звънът на камбаната се чу и до съседното село Горно Дряново и околностите на Ковачевица, което придаде още по-тържествена обстановка при посрещането на Симеон.

Църквата в гърменското възрожденско село Ковачевица е построена през 1847 година, но поради липса на средства поддръжката й е оскъдна. Скъпият гост бе помолен от кметския наместник Кирил Жуглев да постави своя подпис и послание в свещената книга на храма. 

Възрастни жители споделиха пред Симеон Сакскобургготски, че тяхното село е силно свързано с царското семейство още от началото на миналия век, защото баща му оказва голяма помощ на селото, като им помогнал за прокарването на водопровода и построяването на пътя до него.

Според разказите и легендите за добрините и жестовете на Цар Борис III към жителите на Ковачевица, по молба на тогавашните управници, той им предоставил войскови части и техника и заедно - селяни и войска, прокарали пътя до селото. Единственото условие на Борис III било населението да се грижи за прехраната на войниците, което те приели и изпълнили. След скоростното прокарване на пътя до Ковачевица, представителите на общината повторно посетили Цар Борис III с горещата молба да им съдейства да си купят от Германия най-добрите за онова време тръби за водопреносната мрежа, която са започнали да изграждат в селото.

Така за втори път Царят прави благороден жест към жителите на Ковачевица като им набавя исканите от тях тръби от Германия и им ги доставя с влак до Добринище, откъдето селяните с волски каруци ги откарват и инсталират в селото. За направените добрини и жестове от страна на Цар Борис – Трети тогавашните управници на  Гърменската община му се отблагодаряват като му подарили не малка  площ от местната си гора, в която той често идвал да ловува.

Цар Борис III се оказа и силно свързан с дядото на кметския наместник Кирил Жуглев и цялата негова фамилия - Георги Хорозов. След дъждовен и студен ден на лов, Царят и негов придружител, мокри и премръзнали се отзовали пред горската колиба на Георги Хорозов, който ги подслонил, стоплил и нагостил с качамак.

След като научил за случката от преди много години при гостуването в домът на кметския наместник Кирил Жуглев в механа „Братята”, той поискал от дъщерята на покровителя на баща му Георги Хорозов, която е майка на кметския наместник и неговите братя Тома и Владимир, да му сготви качамак.

Да  дойде отново на гости в Ковачевица и да гостува за няколко дни със съпругата си на кметския наместник Кирил Жуглев, обещал Симеон Сакскобургготски на тръгване от селото.

„Много отдавна имахме това желание Симеон да посети Ковачевица, но този път мечтата както на фамилията ми, така и на жителите на селото се сбъдна. Останах с прекрасни впечатления от скъпия ни гост, който въпреки високата си титла се оказа един земен и обикновен човек, с когото  всички разговаряхме свободно, все едно сме приятели от много години. Ще очакваме с нетърпение Симеон Сакскобургготски, както той сам обеща, да ни дойде на гости семейно и прекрасното ни село Ковачевица да стане любимо място за наследниците на  Цар Борис – Трети. Царят остана силно впечатлен както от селото и природата ни, така и от местните хора, които му организираха истинско царско посрещане и вярваме, че той отново ще ни гостува“, сподели кметският наместник Кирил Жуглев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK