Извеждат две от рисковите цистерни от Хитрино, започва възстановяването на къщите

Снимка: БГНЕС

Днес започва възстановяването на къщите в Хитрино. Девет дни след трагичния инцидент, хората ще могат да се приберат в домовете си и да започнат да ремонтират къщите си, съобщава Нова тв. Сутринта жителите на Хитрино ще се срещнат и с експерти от ВиК, пожарната и отговорните институции, за да зададат въпросите си и да разберат има ли замърсяване на въздуха и водата в района. 

Още вчера започна работата по оценяването на щетите по къщите, продължава и изтеглянето на последните цистерни от Хитрино. А властите се надяват във вторник всички жители на селото да успеят да се приберат в домовете си. 

"В момента долу има четири цистерни. Две от тях се подготвят да бъдат изведени. Цяло нощ се е работило по тях. Те са източени. И остават две цистерни, една от които е най-рисковата до този момент. Тя беше тампонирана, за да се спре изтичането на газ от нея. Този теч в момента е спрян, но двете цистерни трябва да бъдат изправени, допълнително източени и след това изведени от Хитрино. Това означава, че всички действия по изправяне на цистерната е рисково и опасно. Ще бъде подаден сигнал за всички, работещи долу и на жителите. Въвежда се специален режим на сигурност, за да се предотврати евентуален инцидент", заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. 

„В момента, в който вдигнем опасната цистерна, ще бъдем наясно кога хората могат да се приберат по домовете си. Днес в 11 часа след срещата ми с населението на Хитрино, ще имам повече информация”, заяви директорът на „Пожарна безопасност” главен комисар Николай Николов. 

В момента се търси психолог, който на място да работи с хората от Хитрино. Оказа се, че психолози е имало само през първите два дни. Те работят основно с хората, които загубиха свои близки по време на взрива на цистерните. Всички семейства с деца, които са станали свидетели на случилото се, обаче, не са имали с кого да поговорят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK