Владимир Москов: Разпределението на средствата от бюджета става на парче и с моментни решения

Снимка: Infomreja.bg

Заради коронакризата местните приходи паднаха с 40-45%. Общините трупат задължения

"Основният проблем в разпределението на средствата от държавния бюджет е свързан в прозрачността и базирането на обективни правила, по които да бъдат разпределени тези средства. В момента всичко това се случва на парче и с моментни решения. Нормалната практика е хората, които управляват държавата, да отидат в парламента и да обяснят тези средства - за какво отиват и как ще се разходват. Вижда се също, че за кратко време доста пари се разпределят по необясними критерии и това налага този въпрос да се изясни в парламента". Това каза кметът на Гоце Делчев и временно упълномощен председател на БСП Владимир Москов пред БНР.

По думите на Москов има несправедливо разпределение на средствата от бюджета по общини, като по-силните и тези, които имат лоби или са от управляващите, получават повече. "От 265 общини, 190 са със задължения и държавата не намира 180 млн. лв. годишно, за да функционират нормално общините и да си изпълняват спокойно задълженията по проблемите и исканията на гражданите.  Заради коронакризата местните приходи паднаха с 40-45%. Ако се погледне къде отиват средствата за справяне с кризата, общините не присъстват в тези списъци", коментира той. Според него, ако се решат проблемите на взаимодействието между държавата и общините по въпросите на децентрализацията и финансовата подкрепа, много проблеми ще отпаднат и за хората, и за общините. "Не става въпрос за огромни суми", подчерта Москов. Той обърна внимание, че от 100 лв. събрани  от граждани и бизнес от данъци, само 4 лв. остават в общинските бюджети.

"В момента общините трупат задължения с надеждата, че до края на годината част от проблемите ще се решат и ще получим подкрепа и от държавата. Трупаме задължения, защото има услуги, които са неотложни - социални, здравни, инфраструктурни. Тези проблеми няма кой друг да ги реши освен общините - хората се обръщат към нас", каза още Владимир Москов.

Според Москов трябва да се стимулират допълнително лекари от доболничната помощ, тъй като е натрупана голяма умора, особено там, където се разраства епидемията. "Лекари от доболничната помощ или от други райони на страната трябва да бъдат командировани, разбира се, при определени стимули. Така ще се осигури спокойствие. Трябва да се предприемат и необходимите мерки за окомплектовка на спешните центрове - да няма някъде пропуски", смята Москов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK