Община Гоце Делчев информира избирателите за спазването на важни срокове

Снимка: Infomreja.bg

Важни са датите 12-и, 19-и и 21-ви октомври

Съгласно чл. 3, ал. 1 от Изборния кодекс гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг.

На 12-и октомври 2019 г. изтича срокът, с който трябва да се съобразят избиратели, които имат постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на Република България и желаят да гласуват по настоящ адрес. Условие за вписване на такъв избирател в избирателен списък по настоящ адрес е регистрацията на настоящия адрес в съответното населено място да е извършена най-малко 6 месеца преди изборния ден – 26-04.2019 г. Заявлението се прави писмено до кмета на съответната община, кметство или кметски наместник по настоящ адрес (Приложение №13-МИ).

На 12-и октомври 2019 г. изтича срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец (Приложение №17-МИ), подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им адрес или настоящия им адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

На 19-и октомври 2019 г. изтича срокът, в който избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, допуснати спрямо него, с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметския наместник (Приложение №7-МИ).

На 21-ви октомври 2019 г. изтича срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление в срока по чл. 37, ал. 1 от ИК, може да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това и при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна СИК. Заявлението се подава в писмена форма по образец (Приложение №17-МИ), подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на съответната община по постоянен адрес или настоящия им адрес в случаите, когато своевременно е направено искане за вписването им в избирателния списък по настоящ адрес.

В изборния ден - 27.10.2019 г., от 09.00 ч. могат да бъдат подавани заявки за осигуряване на транспортно средство от избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването на тел. 0889 232445 и в сградата на Общинска администрация - Гоце Делчев, гр. Гоце Делчев, ул. „Царица Йоанна" №2.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK