Изтеглят "Фервекс" от пазара в цял свят

снимка: alphega-apteka.ru

Производителят на противогрипния медикамент "Фервекс" - фармацевтичната компания "Бристъл-Майерс Скуиб" (Bristol-Myers Squibb, BMS.com) - е наредил изтеглянето на продукта от пазара в цял свят, пише румънският вестник "Ромъния либера".

Лекарството, рекламирано като ефикасно средство срещу простуда и грип,  е изтеглено заради подозрения, че съдържа атипична бактериална флора. Изтеглянето от аптечната мрежа се е наложило, след като при рутинна проверка на производството в готов продукт е била открита бактерията ентерокок, съобщава АФП, като се позовава на френската Агенция по лекарствата (ANSM).

Заедно с "Фервекс" е бил изтеглен и продуктът "Мукомист" (Mucomyst), използван при лечението на бронхит. Източникът на заразяването засега остава неясен, но подозренията падат върху партиди захароза, използвани в производството на лекарствата.

Здравните власти във Франция подчертават, че рискът за здравето на хората е минимален. Намерената бактерия Enterococcus faecalis е част от бактериалната флора в храносмилателния тракт, която обаче може обаче може да предизвика реакции като гадене, повръщане и диария.

Бактерията е била засечена в няколко партиди "Фервекс", които не са стигнали до пазара, пише френският вестник "Либерасион", а изтеглянето от мрежата се прави от съображения за допълнителна сигурност.

При проверка още в края на април е открит "нетипичен резултат" в партида "Фервекс малина", което е довело до незабавното спиране на произвдоството на тази разновидност. Сега се изтеглят класическият "Фервекс" и "Фервекс за деца".

"Фервекс без захар" остава в продажба, отбелязват френските медии. Председателят на румънската Национална агенция за лекарствата д-р Мариус Саву препоръча обаче на румънските потребители да не използват "Фервекс", дори да имат запаси от препарата вкъщи, а да изберат заместител, докато проверката не приключи.

Аптеките разчистиха рафтовете си от конкретна партида "Фервекс" и "Фервекс за деца", след като производителят изрази опасенията си, че пакетите с този медикамент може да са бактериално замърсени, пише и полският "Ню Поланд експрес".

Специалистите в Полша съветват хората, които имат още от медикамента у дома, да изхвърлят наличните опаковки.

Тъй като е възможно да съществува заплаха за човешкия живот или здраве, фармацевтичният инспекторат реши да изтегли лекарството от аптеките, заяви Алина Форнал, президент на Регионалния съвет на фармацевтите във Варшава.

"Бристъл-Майерс Скуиб" увери, че ще продължи разследването на проблема и ще представи нови данни веднага щом бъдат налични. Медикаментът "Фервекс" се препоръчва за симптоматично лечение на настинки, различни форми на ринит, грипни състояния, висока температура, мускулни болки и други.

Той е популярен и в България, но българските власти засега не обявяват нищо.

Американската компанията "Бристъл-Майерс Скуиб" има производствена база във Франция, а в България лекарството се доставя от притежаващата разрешение за употреба дъщерна фирма в Будапеща. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK