Служител от БАБХ в Пловдив е задържан за вземане на подкуп

Снимка: Infomreja.bg

Окръжната прокуратура в Пловдив наблюдава образувано в РУ – Първомай, досъдебно производство за длъжностно корупционно престъпление от инспектор в сектор “Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните.

Това стана ясно на брифинг, даден днес от окръжния прокурор Румен Попов, заместника му Галин Гавраилов, който е и наблюдаващ делото, и директора на полицията ст. комисар Атанас Илков. 

Сигналът за престъпното деяние е подаден на 25 юни от собственик на ферма в първомайско село за отглеждане на животни и производство на млечни продукти и негов съдружник. Според първоначалната информация отговарящият за региона ветеринарен инспектор от ОДБХ – Пловдив, поискал от мъжете подкуп под формата на пари и хранителни продукти, за да не ги санкционира за административно нарушение, което преценил че са извършили в близкото минало. 

В рамките на образуваното досъдебно производство са планирани и проведени комплекс от мероприятия, включващи всички допустими от Наказателния кодекс способи за събиране на доказателства. В резултат на това вчера след обяд, край Първомай, длъжностното лице е задържано веднага след получаване на подкупа. От лекия му автомобил са иззети сумата от 1000 лева в белязани банкноти и две торбички с продукти от мандрата.

Предстои в днешния ден прокуратурата да повдигне на мъжа обвинение за престъпление по чл.302, т. 2 от НК и да постанови 72-часовото му задържане, след което да бъде внесено искане в съда за постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

По думите на окръжния прокурор Румен Попов този случай би могъл да се определи като държавен рекет и реагирането на подобни сигнали ще доведе до намаляване на т.нар “малка корупция”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK