Пожарът овъгли 15 000 декара, гасенето продължава, гори скатът при гара Стара Кресна

Снимка: Infomreja.bg

​​Само западният фронт продължава да гори тази вечер край с. Стара Кресна. Южният фронт - този към с. Влахи, е загасен. Пламъците по ската на Кресненското дефиле обаче слязоха до жп линията. 

600 души работят на терен, 42 са само пожарните автомобили, включена е и друга специализирана техника. Освен служителите от ГДПБЗН, които са основният състав, участват и служители на полицията, жандармерията, Югозападното държавно предприятие, Регионалната дирекция по горите, аварийно-спасителното звено на Столичната община, 85 военнослужещи - основно от бригадата в Благоевград и от София, съобщи на поредния брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Голяма помощ оказват двата вертолета, които постоянно работят над терена и досега са направили 160 захода, а през дните на участието им досега са изхвърлили около 340 тона вода, по 2,5 на всеки заход. Работят и служители на парковете Рила и Пирин, много доброволци, като днес пристигна поредната група от София, включиха се членове на ловни дружинки, на които благодаря, допълни министърът. Той изказа благодарност на БЧК за осигурената храна, както и на екипите на Спешна помощ за непрекъснатите дежурства.

По 2 спешни автомобила винаги са на разположение и това е само част от отличната логистика, организирана от областния управител Бисер Михайлов. За жителите на околните села е важно да знаят, че 20-киловолтовият далекопровод няма да бъде пуснат, за да останат те и екипите в безопасност. Пътят остава под постоянно наблюдение, както и населените места, в които са разпределени полицейските служители в патрули. Изтегляме жандармерията, хората могат да се приберат спокойно по селата Стара Кресна, Сенокос и Ощава, където ще останат полицейски екипи за наблюдение и контролът над влизащите в населените места ще продължи, каза още Радев. 

Той допълни, че състоянието на въздуха се е подобрило. Леко задимяване има в участъка при гара Стара Кресна. Под контрол остава и трасето на главния път Е-79, като апелът е при забелязана нередност хората да подават сигнал на тел. 112

Подробности от оперативната обстановка съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД „ПБЗН“. По предварителна оценка площта на пожара прехвърля 13-15 000 дка. Току-що успяхме да изведем 52 души, пряко застрашени от пожара в района на гара Стара Кресна. Тази вечер ще продължим с организация, подобна на предишните вечери – най-малко 150 души ще дежурят, с превес на състава при последното огнище – край гара Стара Кресна, там допълнително ще съсредоточим сили, информира той. 

"Ще пренасочим техника към Кресненското дефиле, като ще внимаваме да не предизвикаме пътни инциденти и да не запушим пътя. Прогнозите за площта на пожара като цяло са добри и мислим, че ситуацията е овладяна и под контрол, но в района на гара Стара Кресна ще са необходими усилия да ограничим огъня, който гори в боров масив. За утре задачата пред екипите от общо 600 души е наблюдение на останали 4 огнища и наблюдение на пожара в землището на гара Стара Кресна. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK