Изсъхват над 10 000 хектара изкуствени гори

Снимка: Infomreja.bg, архив

Изсъхват над 10 000 хектара изкуствено създадени насаждения предимно от бял бор от общо 4.2 милиона хектара гори в държавата. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна. Това са констатациите от завършилите в цялата страна съвещания по стопанисване на горите. 

Причините за изсъхването са комплексни. Основният проблем е физиологичното отслабване на здравословното състояние на дървостоите, които са  били  залесявани в миналото, а именно залесяване на някои видове на по-ниска надморска височина от естествените им райони на разпространение като белия бор и други. Влияние оказват  и голямата гъстота на дърветата в насаждението и зачестилите  ветровали,  снеголоми и други. Глобалните климатичните промени са също важен фактор, който влияе върху състоянието на горите.

В проведените съвещания са обсъждани спешни съвместни действия от всички заинтересовани страни -  собственици на гори и държавни институции, защото проблемът със здравословното състояние на иглолистните култури е от голяма икономическа и обществена значимост. Експертите набелязаха неотложни практически и административни мерки в краткосрочен и дългосрочен план за ограничаване на ареала на разпространение на съхненето.

Краткосрочните мерки предвиждат незабавно изсичане и изнасяне на заразената и повредената изсъхнала дървесина от местата, където се настаняват вторични вредители - насекоми, болести и приоритетно усвояване на увредената дървесина. Експертите от ИАГ и структурите на агенцията са изготвили предписания към всички собственици за своевременно усвояване на увредената дървесна маса, без да бъдат засегнати  и изсечени здрави гори.

Предвидени са и нормативни промени за облекчаване на административната процедура по усвояване на увредената дървесина. В момента от засегнатите площи усвоената дървесина в държавните горски територии е около 70%. В горите частна или кооперативна собственост, усвояването е около 50%. Дългосрочните мерки са насочени към постепенна подмяна на иглолистните насаждения с местни широколистни видове, където е възможно.

Във форумите в цялата страна взеха участие лесовъди от регионалните дирекции по горите, държавните горски предприятия, държавните горски и ловни стопанства, както и представители от общинските структури, сдружения и лесовъди на свободна практика, които се занимават със стопанисване на горите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK