Израелски хор гостува в Кюстендил за 120 г. от рождението на Д. Пешев

Източник: Община Кюстендил

Женският акапелен хор „Наама”, един от най-популярните и признати в цял свят хорове от Израел, ще гостува в България по покана на община Кюстендил във връзка с официалните чествания на 120-ата годишнина от рождението на Димитър Пешев.

Хористите ще са специални гости на Второто издание на фестивала на българската и еврейската духовна музика „Хаверим” (превод на бълг.”приятели”), който тази година се инициира от фондация „Юлангело” и община Кюстендил по случай 120-годишнината от рождението на Димитър Пешев, обявен за праведник на света от Музея на Холокоста „Яд Вашем” в Йерусалим, зам.-председател на Народното събрание от 1938 г. и 1943 г., основен организатор на акцията по спасяването на над 50 000 български евреи от депортация през Втората световна война.

Фестивалът ще се проведе в два дни: на 25.06.2014 от 19.00 ч. и на 26.06.2014 от 18.00 ч. в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в гр. Кюстендил. Във фестивалните дни ще вземат участие още: формация „Юлангело”, с диригент Йосиф Герджиков и вокален ансамбъл „Св. Троица”, с диригент Елиянка Михайлова, които ще представят музикална програма от православни песнопения и еврейски религиозни и фолклорни песни.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и с партньорството на: авиокомпания „България Ер”, хотелски спа-комплекс „Земята и хората”- гр. София, сдружение „365”, ателие за цветя „Майстора и маргаритите”, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019.

Извън рамките на фестивала, община Кюстендил е подготвила богата културна програма от изложби, концерти и представяне на книги. На честванията са поканени официални лица от българските институции и еврейската общност в България, посланици и дипломати от чуждестранните дипломатически мисии в България, представители на местната власт, представители от културните и академични среди. Входът за всички събития е свободен.

 

Източник: Община Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK