Израелска ТВ: БГ власти осуетиха бомбен атентат

снимка: infomreja.bg, архив

Българските власти миналата седмица са осуетили бомбено нападение срещу автобус, транспортиращ израелски туристи до ски курорт, съобщава израелската обществена телевизия, цитирана от Франс прес. Взривното устройство е било открито в автобус, който е транспортирал група израелски туристи от турската граница за български ски курорт, се казва в репортажа.

Български военни са разположени в няколко ски курорта, посещавани от израелски туристи, след като е била открита бомбата.
Военни коментатори на телевизията заявиха, че предотвратеният бомбен атентат може да е свързан с четвъртата годишнина от ликвидирането на командира на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Имад Мугния. Той беше убит през 2008 г. в Сирия при нападение срещу неговия автомобил.

"Хизбула" обвинява израелското разузнаване "Мосад" за убийството на Мугния.Информацията за подготвян атентат срещу израелски граждани в България се появи миналия четвъртък. Тогава авторитетният вестник "Аарец" съобщи, че Израел е помолил няколко европейски страни да засилят мерките си за сигурност около туристическите групи от страната в своите ски курорти и хотели, позовавайки се на опасенията за терористични нападения в българската столица София.

Отговарящият за сигурността в министерството на транспорта Дани Шенар заяви пред изданието, че е помолил европейските служби за сигурност "да засилят сигурността на групите от израелски туристи в различни курорти, като ски курорти и хотели". "Официално попитах за усилване на мерките за сигурност, защото се опасявам от инциденти", каза той. "Помолил съм службите за сигурност в Европа да придружават израелските групи и да претърсват с полицейски кучета", добави Шенар.

Официалните български власти реагираха незабавно на появилата се информация за заплаха. Българските специални служби съобщиха, че не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната. От МТИТС пък увериха, че не са предприемали никакви допълнителни мерки за сигурността на летище София, защото нямат информация за готвено нападение.

На следващия ден от израелското посолство заявиха за БГНЕС, че не разполагат с официална информация за готвен атентат. Временно управляваща мисията на Държавата Израел в София Саусан Хасон уточни, че все още нямат изпратен документ от Министерството на външните работи или от кабинета на министър-председателя на Държавата Израел.Шиитската групировка "Хизбула" е представена в ливанския парламент, но също така фигурира и в списъка с терористични организации на САЩ. Организацията, чийто лидер е шейх Хасан Насрала, е поемала отговорност за редица атентати и отвличания. /БГНЕС/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK