Израелци ще инвестират в лечебен туризъм в Кюстендил

снимка: infomreja.bg

Израелските граждани Нисим Аарони и Ели Бераха се срещнаха с представители на общинската администрация в Кюстендил, водени от желанието си да проучат възможностите за инвестиране в района.  Те проявиха интерес към балнеологията и лечебния туризъм, тъй като годишно близо два милиона техни сънародници се отправят на туризъм в балнеоложките курорти.  

"Ние имаме дълбоки исторически връзки с България и специални сантименти към българския народ, така че за нас е много по-естествено тези хора да почиват и да се лекуват тук. А в цяла България какво по-подходящо място за това от Кюстендил, където са най-хубавите минерални води и откъдето е започнало спасяването на българските евреи", казаха израелските гости.

Те проявиха интерес към предстоящото изграждане на модерен медикобалнеоложки център в Кюстендил и изразиха убеденост, че той  може да привлече сериозни средства – както от здравните осигуровки на гостите, така и от личните им средства, които биха давали с готовност, ако тук открият добри условия за почивка и за възстановяване след някои заболявания.

Чужденците дадоха заявка за инвестиции в изграждане на хладилни бази за съхраняване на плодове и в преработвателната промишленост. "Вашата земя е райска градина и вие трябва да правите всичко възможно да получавате много от нея, тя ще ви се отблагодарява щедро, ако сте предприемчиви", заявиха те.

В градинката пред кметството Нисим Аарони и Ели Бераха се запознаха със своя сънародник Йосиф Бениамин, който сподели с тях как живеят в Кюстендил малцината останали тук евреи, избрали, въпреки историческите превратности, да изживеят дните си в своя роден град.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK