Австриецът Марио Мат открива сезона на 14 декември в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Бъндеришка поляна ще е арена на зимните емоции

Традицията най-големите скиори за всички времена да откриват сезоните в Банско продължава!

Този път Марио Мат идва на Бъндеришка поляна, където през 2011-а спечели паметна победа. Австриецът е олимпийски и трикратен световен шампион.

Мат ще даде старт на ски сезона в Банско на 14 декември. 

На 27 февруари 2011 г. Супер Марио триумфира в слалома на писта „Алберто Томба“, след като не беше стъпвал на първото място цели 2 години. За успеха си той получи като подарък апартамент в 5-звездния „Пирин Голф & Кънтри Клуб“. 

Марио Мат е роден в Алпите – в Цамс, Тирол и като всички австрийци израства на ски. Дебютира за Световната купа на 21 декември 1999 г., когато е на 20, а прекратява активна състезателна дейност на 12 март 2015-а – на 35. За маратонските си 17 сезона на пистите Мат постига 15 победи (14 на слалом и 1 на суперкомбинация) и 42 пъти се качва на подиума. Името му ще остане в историята като втория най-възрастен скиор, извоювал олимпийско злато (на слалом в Сочи 2014), след шведа Андре Мирер, който е и най-старият, който е печелил слалом за Световната купа. Освен това Супер Марио има третия най-дълъг интервал от време между първата и последната си победа (13 години, 10 месеца и 22 дни) след Ингемар Стенмарк и Дидие Кюш.

Интересна подробност е и това, че по-малкият му брат – 26-годишният Михаел Мат, също е скиор. По ирония на съдбата и той като батко си дебютира за Световната купа на 20 и досега е записал 1 победа и 7 подиума.

Състезания

Банско отново ще има водещо място в календара на Българската федерация по ски, който бе утвърден на заседание на Управителния съвет.

9 от общо 21състезания през сезона в най-популярния бял спорт ще се проведат в курорт №1. Останалите са разпределени, както следва – 5 в Боровец, 4 в Пампорово, 2 на Осогово и 1 над Добринище.

Фактически за 6-и пореден път кампанията ще започне и ще завърши на пистите тук. По традиция началото поставя купа „Юлен“ – на 18 и 19 декември ще са валидните за ФИС слаломи за мъже и жени, а веднага след това за същия трофей ще се пробват и младшата и старша възраст на слалом и гигантски слалом.

После идва гвоздеят – стартовете за Световната купа за жени на 25 и 26 януари, а 24 часа по-късно е държавното първенство в скоростните дисциплини.

На 3 и 4 февруари ще се състои 22-рото издание на детската купа „Капи“, чийто втори кръг е насрочен за 2 април и реално ще е финалът на зимата.  

Състезателният сезон при мъжете и жените ще приключи с националния шампионат в техничните дисциплини на 28 и 29 март и най-стария ски трофей у нас – купа „Пирин“ (30 и 31 март). В първия ден на април пък ще се проведе държавното по Супер Г за 14- и 16-годишните.   

На 25 и 26 януари, 2020 в Банско жените ще премерят сили за Световната купа по ски (Audi FIS Ski World Cup).

На 25.01.2020 ще е спускането (DH), а на следващия ден ни очаква супергигантски слалом (SG).

Подготовката за 7-ата ни Световна купа започна

Ако искате да се потопите в магията на най-комерсиалния бял спорт, можете да закупите билети за трибуните на Бъндеришка поляна и да наблюдавате на живо най-значимото спортно събитие за годината в България.

Всеки закупен билет осигурява:

 

1. Ползване на кабината (КВЛ) от начална станция в Банско до трибуните, които се намират на Бъндеришка поляна, и обратно
2. Ползване на бусове от начална станция на кабината в Банско до Бъндеришка поляна и обратно
3. Достъп до трибуните на Бъндеришка поляна

Децата имат право на достъп до трибуните само с придружител!

Билетът за деца може да се закупи срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето.

При неблагоприятни атмосферни условия, водещи до забавяне или непровеждане на старт, стойността на билета не се възстановява в случай, че той вече е изполван. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK