Изпълнителната комисия на ГЕРБ изключи кмета на Ботевград от партията

снимка: БГНЕС

Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ прекрати членството на кмета на Ботевград Георги Георгиев в партията.

Това стана с решение на ИК на партията, след като комисията разгледа подадено от Георгиев заявление за прекратяване на членството му по собствено желание, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Георгиев е подал заявлението си само ден след като председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов обяви в национален ефир (в интервю за bTV), че кметът на Ботевград няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на следващите местни избори.

Изказването на Борисов бе направено по време на коментара му по актуалната тема за кметовете милионери, станали известни от  журналистическо разследване. То показва луксозните имения и имотното състояние на няколко български кметове, сред които и ботевградският.

От централата на ГЕРБ са преценили, че скандалите около него и изнесените данни за начина, по който Георгиев управлява града в продължение на три мандата, вече вредят на партията.

Неотдавна Сметната палата публикува одитен доклад за дейността на община Ботевград. В документа подробно са описани различни нарушения, които одитният орган е установил при проверката.

Сред тях бяха обявени  злоупотреби за над 1,3 млн. лева, платени при строителството на депото за битови отпадъци, където фирма извозвала пръст на 500 метра, а получава пари за 10 километра.

Нарушения са открити и при съставянето на бюджета, установена е липса на отчетност, има и драстични нарушения при възлагането на обществени поръчки.

Срещу кмета има и сигнали в прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Решението на ГЕРБ е мотивирано от принципите на партията да не толерира и по никакъв начин да не разпъва политически чадър над когото и да е, когато са налице сигнали за нередности или когато предстоят или текат проверки на правоохранителните и всички останали компетентни институции, се посочва в съобщението на партията. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK