Изпълкомът освободи Любослав Пенев

снимки: БФС

На свое заседание в четвъртък, 20 ноември, Изпълнителният комитет на БФС освободи селекционерът на "А" националния отбор Любослав Пенев и неговия екип - Радослав Здравков, Давид Родригес и Йордан Йорданов.

Членовете на Изпълкома единодушно гласуваха за прекратяване на договора на Пенев заради неубедителните резултати в европейските квалификации.

След 4 изиграни мача в група Н България е с 4 точки на четвърто място, на 5 точки от третия Норвегия и на 6 от лидерите Италия и Хърватия.

"Съжалявам, че трябва да се разделя с Любослав. Играли сме заедно и ме е яд, защото той направи много добри неща начело на националния отбор. Резултатите обаче сега липсват и моите колеги в Изпълкома се обединиха около мнението, че така не може да продължава. Със сигурност Пенев не е единственият виновник. Доста от играчите го подведоха, някои са се самозабравили, но треньорът е този, който трябва да им повлияе, а това не се случваше. Попитах отбора след равенството с Малта какъв е проблемът, а те мълчат. Накрая ми казаха: "Няма проблем." Щом няма проблем, значи има голям проблем", коментира президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

"Престанете да се упражнявате върху 4-те в света. По-добра спортна федерация в България няма, дейността ни е огромна, направете си труда да погледнете календара за 2015 г., който току-що приехме, преди да критикувате. Когато става дума за националните отбори, ние сме зависими от клубовете – футболистите се изграждат там. Няма как за 4-5 дни на лагер в националния да се научиш да играеш добър футбол", категоричен бе Михайлов.

 Според него футболистите не осъзнават какво велико нещо е да носиш екипа на България и да слушаш химна на терена преди мач.

 "Поколенията са други, други неща ги вълнуват. Когато аз, Любо, Емо, Данчо и Наско прохождахме във футбола, в България имаше една телевизионна програма, нямаше интернет, нямаше мобилни телефони, по цял ден бяхме на улицата и играехме. Сега няма как да наредим на професионални клубове, които са акционерни дружества и самостоятелни бойни единици, как да работят с децата в школите си и да произвеждат качествени играчи. Всеки налита да купува чужденци, което не е правилно и се отразява на националните отбори. Затова обмисляме от следващия сезон да намалим бройката на чужденците и да въведем регулация, която да задължава клубовете да използват двама или трима български играчи до 21 г. в съставите си", обясни още Михайлов.

Той посочи, че подобна практика има вече въведена в няколко европейски държави като протекция към местните футболисти.

"Искам още веднъж да подчертая, че бюджетът на федерацията е 12 877 000 лв. и от тях нито една стотинка не идва от държавата. Т. е. аз като член на Изпълнителния комитет на УЕФА и с добрите си контакти във ФИФА, както и моите колеги в Изпълкома, осигуряваме изцяло този бюджет. Не харчим държавни пари. От тези над 12 млн. националният отбор на Любо Пенев струвал на федерацията 2 750 000 лв. Осигурени са им условия, равни на най-големите европейски нации", завърши Борислав Михайлов.

Той получи мандат от Изпълкома да води разговори с кандидати за национален селекционер.

"Със сигурност до месец ще има треньор. И той със сигурност ще е българин", категоричен бе Михайлов.

 

 

 

снимки: БФС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK