Шестима директори от ДФ "Земеделие" са задържани след акцията

Снимка: бТВ

Шестима служители на Държавен фонд „Земеделие“ са арестувани за 24 часа след акцията във Фонда тази сутрин.

Подробности даде зам.-главният прокурор Иван Гешев, който обясни, че става дума за грубо нарушаване на закона и служебните права от служителите.

Шестимата задържани са директори на различни дирекции във Фонда, като сред тях е и зам.-изпълнителният директор.

Разследването е започнало още по времето на управлението на Румен Порожанов, който обаче няма общо с настоящата акция.

Служителите са помагали на групата на Стайков за присвояване на около 18 млн. лева по европрограми въпреки забраната да бъдат отпуснати пари на обвиняемия.

В момента се извършват претърсвания и изземвания в домовете на служителите на ръководни постове като по-късно наблюдаващият прокурор ще реши каква мярка да бъде наложена.

„Корупция има на всякъде – и в Европа, и у нас, но тук има чувство на безнаказаност. Въпреки че са сигнализирани да не отпускат парите, те са го направили – това е наглост“, коментира Гешев.

Както стана ясно по-рано през деня, Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП и със съдействието на КПКОНПИ, извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с досъдебното производство срещу Миню Стайков.

Изземат се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, в който е бизнесът на Стайков като собственик на „Винпром Карнобат“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK