Добрият пример! IT – специалист дари лаптопи на кюстендилско училище

Поредното дарение, което Димитър Димитров прави на любимото си училище Снимка: Личен архив

Димитър Димитров призова да го последват всички бивши възпитаници на ПМГ – Кюстендил

Кюстендилецът и IT – специалист, Димитър Димитров дари 14 лаптопа на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил, след като не успя да открие заявените като периметри устройства от МОН. За пореден път той показа, че трябва да се откликва на хора в нужда, а с такава молба преди дни се обърнала към него лично директорката на училището, в което Димитър е учил до 12-и клас.

„Госпожа Стоилова ме информира, че съгласно заповед на министъра на образованието относно одобряване на допълнителни разходи за закупуване на преносими компютри за нуждите на училищата, ще получи 12174 лева целево за закупуване на 14 броя лаптопи „две в едно“ - лаптоп-таблет. В заповедта е посочено, че 3 от тези лаптопи ще се ползват от преподаватели и за тях се отпускат по 1000 лева за брой, а 11 са за ученици с бюджет от 834 лева за брой. В заповедта са посочени множество параметри, на които трябва да отговарят двете категории преносими устройства“, обяснява Димитър, който се прочу в цялата страна първо с дарението на картофи за бедни и с възраждането на село Еремия, където израства при своите баба и дядо.

Димитров дава пример, че ученическите лаптопи не могат да бъдат по-широки от 310 милиметра. Т.е. учениците ще се взират в по-малки екранчета. След като е информиран от директорката кюстендилецът се заема да достави необходимата техника.

 

Оказва се обаче, че от малките конфигурации устройства „2 в 1“ - лаптоп/таблет, няма налични в България. Вероятно защото има голямо търсене. „Попитах госпожа Стоилова колко спешна е тази доставка и отговорът не ме изненада – те вече са в режим на дистанционно обучение и много ученици не разполагат с устройства. Тогава я попитах дали е склонна да поеме отговорността и да наруши изискванията за размер на устройствата за ученици и да доставим 14 броя големи устройства, които са налични на пазара. Въпреки по-големия размер, който идва и с по-голяма цена, тяхното тегло не надхвърля изискванията за тегло на ученическо устройство. Тя направи това, което бих направил и аз на нейно място – взе мигновено решение. Но се притесняваше относно цената – как ще закупим 14 броя големи устройства с този бюджет. Отговорих ѝ, че не е проблем да излезем извън бюджета – те ще ни платят 12 хиляди лева, а ние ще похарчим 18 хиляди – няма да ни е за пръв път“, разказа IT – специалистът.

 

Използва случая, за да разпита как неговото любимо училище се справя в сегашната ситуация – колко от учениците нямат нужните им устройства. Оказва се, че бройката е в пъти по-голяма – 50.

За да се справят с проблема от ПМГ – Кюстендил, решили да позволят на част от децата да идват в училище. Там им предоставяли отделна класна стая с компютър, където можели да се обучават на топло. Същото се случвало и с учителите, които не разполагали с такъв вид устройства.

Димитър Димитров моментално намира така необходимите 14 устройства и ги закупува за 18 102 лева. Не след дълго се обажда отново на директорката и казва, че е решил да ги дари безвъзмездно. „Така никой няма да вини директора, че е нарушил онова изискване за размер на ученическия лаптоп с два сантиметра, а когато училището получи онези 12 хиляди лева от държавата, ще си купи още 14 лаптопа. Така още 14 деца ще разполагат с устройства и няма да изостанат от процеса на обучение“ разказа Димитър, който през пролетта дарява други 32 лаптопа на училището в Кюстендил.

Поводът да оповести публично направеното дарение, Димитър обяснява с мотива, че иска да „зарази“ и други последователи. “Нека всеки да се свърже с училището си и да попита как може да им върне средства за така нужните им устройства. Да – да върне, не да дари. Дори пет лева ще им бъдат от полза – всяко училище е изучило десетки хиляди ученици. Аз съм върнал на своето училище 135 000 лева до този момент. И повярвайте – изпитвам голямо облекчение, че съм изплатил поне някаква част от дълга си към това свято място. И още нещо – днес едва ли много хора в България разпознават сегашните управници като свои, но децата са си наши. Не казвайте, че не е наша работа да помагаме на училището, след като плащаме данъци“, призова още Димитър Димитров, които кюстендилци определят като благодетел, човек помогнал на десетки хора в нужда.

 

Ден след направеното от него дарение той със задоволство казва, че намира последовател. Друг бивш възпитаник на ПМГ – Кюстендил, дарява още 5 лаптопа на любимото училище – доказателство, че доброто е заразно.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK