Учениците в класните стаи през февруари, датите на матурите без промяна

Снимка: Infomreja.bg, архив

Чрез редуване ще се върнат учениците в клас - приоритетно 7, 8 и 12 клас

Според просветния министър Кирил Вълчев е разумно да се върнат учениците в класните стаи.

"Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. До пролетта ще редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение", той пред NOVA NEWS.

"Създадени са регламенти за несмесване на учениците в учебните заведения. Следим ситуацията седмица за седмица. Голямата опасност според мен е новият щам от Англия", допълни министърът.

Чрез редуване ще се върнат учениците в клас - приоритетно 7, 8 и 12 клас.

„Следим внимателно ситуацията. Последната седмица преди 1 февруари ще бъде анализирана ситуацията и тогава ще бъде решено окончателно“, каза Вълчев.

"Няма да се отложи завършването на срока. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компенсаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението", категоричен бе Вълчев.

"Засега не смятаме да се изместят датите за матурите. Имаме създадена организация за провеждането им", информира министърът.

"Учениците по-малко заразяват, особено при малките деца, проблемът е класната стая, където има много взаимодействие, което допринася за разпространението на заразата. Ако се носят маски, вероятността за предаване на вирус е много по-малка. Ще се проветрява по-често, а целта е учениците да излизат по-често навън", заяви той.

"Кандидатстудентската кампания няма да се отлага. Семестрите ще приключат с оценяване в електронна среда, а където има практически изпити, ще се проведат присъствено", добави още той.

"19 000 учители са заявили желание да се ваксинират, но продължават да се записват, без да включваме и непедагогическия персонал, сред който също има много желаещи", заяви образователния министър.

"Никога досега не е имало толкова средства за образование. Инвестирахме в учителите, в материалната база. Убеден съм, че това, което правим в образователната система, ще даде резултат", заключи Красимир Вълчев. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK