Милен Врабевски за ваксинацията на КПП-тата: Длъжни сме да мислим за братята ни в Македония

Снимка: Infomreja.bg

Врабевски подчерта, че не се „вземат ваксини от едно място за друго“

Имам задача да разкрия два клона на два гранични пункта – ГКПП „Стане Лисичково“ и ГКПП „Златарево“. На две последователни заседания на МС беше решено да включим и Македония в защитата от пандемията, ако приемем, че единствената защитата е ваксинацията. То ние трябва да им помогнем и в това отношение с ваксини, затова организираме ваксинация на границата, така се спестява ПСР-ът. Комфортът на тези хора не е само във ваксинацията и издаването на сертификат, а в това как да облекчим процеса, така че за тях да бъде по-лесно за да достигнат до нас.

Това обясни днес председателят на организацията „Българска памет“ Милен Врабевски, който лично присъства на втория ден от ваксинацията на ГКПП „Станке Лисичково“, където от вчера тече процесът на поставяне на ваксини на македонци с постоянно или временно българско гражданство.

Тук говорим не само за родолюбива инициатива, а за работа в епидемична среда, която включва гражданите на РС Македония. Има над 120 000 паспорта в съседката, ние сме длъжни да помислим за тези хора там. Имаме постоянно и временно пребиваващи, чиито семейства и родове са свързани с България. Затова трябва да следваме примера на ЕС за интеграция на Западните Балкани, която грижа включва и превенция от пандемията. Ние сме длъжни да помогнем, защото тези хора са не само наши братя, а неразделна част от епидемичната среда, каза Врабевски.

Врабевски обясни, че за българските общности в Западните покрайнини, Молдова, Украйна винаги е имало мисъл, но е невъзможно да се покрият всички нуждаещи се, защото не са намерени решения.

Врабевски подчерта, че не се „вземат ваксини от едно място за друго“. Ваксини има за всички, дори по официални данни има с 1,5% повече в ЕС, а по неофициални – два пъти повече, от колкото са необходими.

За македонците са осигурени около 400 дози, а записаните към момента са около 2000 души.

Записването за ваксинация става със записване по телефона и представяне на българско ЕГН, но и хора без такова няма да бъдат връщани.

Врабевски обясни още, че с новата заповед за промяна на имунизационния процес, може да се наложи пренаписване на списъците с желаещи за ваксинация, тъй като не всички са над 60-годишна възраст.

Според Милен Врабевски „винаги е имало зло, работило срещу нас“, дори има неформално разпореждане в македонците общини населението да се ваксинира с китайската ваксина.

Ние трябва да покажем присъствие в Македония, независимо какво ще реши правителството им за избор на ваксини, каза Врабевски.

Надявам се сертификати ще се издават и за хора, които нямат българско гражданство, каза Врабевски.

По информация на медии, в Струмица е открит пункт за ваксинация след начало на инициативата на „Българска памет“.

Ваксинацията на ГКПП „Залатарево“ е започнала от вчера, а интересът е засилен. До сега са ваксинирани 18 души. Интересът е към ваксината „Пфайзер“ на хората от близкия регион, но има и хора от вътрешността на страната с постоянно и временно гражданство, сподели лекар, извършващ ваксинацията на пункта.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK