Изписаха австрийчето от тайнствената комуна в село Бистрица

снимки: infomreja.bg

15-годишното австрийче от тайнствената комуна в село Бистрица бе изписано в късния следобед днес от реанимацията на МБАЛ – Благоевград. Тинейджърът бе приет в спешното отделение в понеделник вечерта с гадене и повръщане, след като погълнал неустановени по вид и количество медикаменти.

Първоначалната информация, че Емис Адеми е опитал да се самоубие, на този етап не се потвърждава. „Не можем да сме сигурни, че момчето е направило опит за самоубийство. Още при постъпването му в болницата състоянието му бе добро, но решихме да остане в отделението още ден-два под наблюдение“, коментира лекуващият го лекар д-р Сашо Караджов.

В болницата го довели възпитателите му. Те обяснили на медиците, че Емис е с психично заболяване и тъй като заварили в стаята му разхвърляни по пода медикаменти, се уплашили да не е погълнал голямо количество от тях. Преди време същото момче си срязало вените, но го спасили.

„Най-вероятно става въпрос за психотропни вещества, с които е лекувано заболяването му. Видимо обаче по нищо не личи детето да има психични проблеми“, каза още д-р Караджов. Той поясни, че австрийчето е било готово за изписване още тази сутрин, но възпитателите му не могли да предоставят документи за попечителство, за да си го приберат.

Това е станало късно тази вечер и детето е изписано в присъствието на шефа на Дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев, началника на отдел „Закрила на детето“ Емилия Маникатова, един от възпитателите и преводачката към австрийската фондация, която работи по оздравителна програма в село Бистрица – Илонка Николова.

Две деца от Австрия и едно от Германия живеят от четири месеца в Бистрица. До момента за това знаеха само местните жители, които вече са свикнали с присъствието на чуждестранните си гости.

Тинейджърите са настанени в мотел „Йорго“, собственост на Георги Цветанов. "Хотелът има договор с австрийската фондацията, негов е и първият етаж от сградата на кметството, където живеят децата. Всяко ползва отделна стая“, обясни кметът на селото Георги Бочуков.

Драмата с австрийския младеж свари неподготвени социалните служби, които признаха, че не са имали никаква информация за непълнолетните гости на мотела, известен като място за любовни срещи.

Какво правят децата там и защо са дошли в България, днес никой не можа да отговори. Социалните работници отказаха да коментират случая под предлог, че извършват проверка.

От полицията обявиха, че не разследват случая, тъй като в него нямало нищо криминално.

Австрийската фондация, която работи с деца, преживели домашно насилие, е с гръцко представителство. Името й е „СНЦ Янис Димитриадис”.

Първоначално фондацията развивала дейността си в Гърция, но се преместила в България заради по-ниските цени.

Какви точно са методите на чуждестранната организация спрямо децата в риск и ефективни ли са изолацията и отшелническият начин на живот за възстановяване на психическото им състояние, засега остава загадка.

От Държавната агенция за закрила на детето обаче увериха, че подобна практика в България няма.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK