Изненадваща инспекция в комуната в Бистрица, работила без лиценз

снимки: infomreja.bg

Държавната агенция за закрила на детето направи днес изненадваща проверка на комуната в Бистрица. Екпертите бяха командировани на място, след като се разбра, че в мотел в благоевградското село живеят три непълнолетни деца от Австрия и Германия. Тинейджърите били представлявани от двама възпитатели и от Янис Димитриадис, собственик на сдружението с нестопанска цел „Димитриадис-Грижи за деца в чужбина”.

Пред проверяващите гръкът обяснил, че работи по немска социална програма за грижи на деца в риск, която развива дейност в редица държави от Европейския съюз. Инспекцията обаче установи, че той няма лиценз за предлагане на подобна услуга в България.

„Децата живеят в мотела от четири месеца и е факт, че сдружението дори не е внесло документи за легализиране на дейността си. Затова никой от местните власти не е знаел за съществуването на този лагер”, обясни Теодора Иванова от дирекция „Контрол по правата на детето”.

За същестуването на комуната се разбра, след като едно от децата направи опит за самоубйство и бе настанено в отделението по реанимация.

 От агенцията признаха, че нямат информация каква е немската програма, по която работи сдружението. „Изпратили сме запитване до немското и австрийското посолство и тогава ще имаме повече яснота за какво става въпрос”, посочи Ианова.

При днешната проверка експертите завариха децата видимо спокойни и в добро настроение. Момчетата живеят в три отделни стаи, обзаведени с всичко необходимо.

„Тепърва ще установяваме как се обгрижват децата, дали получават образование, къде са хранят и какво правят през свободното си време”, подчерта Теодора Иванова.

Тя допълни, че момчетата имат личен лекар от Благоевград.

Сред проверяващите бяха директорът на „Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев, началникът на отдел „Закрила на детето“ Емилия Маникатова и инспектор от Детска педагогическа стая.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK