Нов вирус с пандемичен потенциал е открит в Китай

Снимка: iStock

Заразата се разпространява сред свинете, но вече има и болен човек

Учени в Китай предупреждават, че са открили нов вирус, който е подобен на свинския грип от 2009 г., пише БГНЕС.

Вирусът може да се предава на хора, като за основния му носител са считани домашните прасета. Изследователите са притеснени, че вирусът може да мутира, да стане леснопредаваем от човек на човек и да доведе до нова епидемия.

Към днешна дата заразата не представлява проблем, но според учените има всички признаци на бързото адаптиране към хора трябва да се наблюдава внимателно.

Новият вирус, който са открили китайските учени, прилича на свинския грип, но има някои разлики. Изследователите са го нарекли G4 EA H1N1 и казват, че може да се захваща и мултиплицира в клетките, които покриват дихателните пътища на човека.

Вирусът бил открит у работници в кланици в Китай. Сегашните противогрипни ваксини не предпазват от него, но експертите казват, че в препаратите може да се направи промяна и да предлагат защита срещу G4 EA H1N1.

Професор Кин-Чо Чанг, който работи в Университета на Нотингам казва за Би Би Си: "В момента вниманието ни е фокусирано върху коронавируса, както и трябва да бъде. Но не трябва да изпускаме от поглед и други потенциално опасни вируси".

Последната пандемия, с която се сблъска човечеството преди сегашната вълна от коронавирус, беше свинският грип през 2009 г., който тръгна от Мексико. Тя не се оказа толкова смъртоносна, колкото се опасяваха експертите. Оказа се, че възрастните имат определен имунитет, което вероятно означава, че е имало подобни вълни на болестта и в миналото. Този вирус, който носи названието A/H1N1pdm09, беше включен в годишните противогрипни ваксини и се смята, че хората вече са защитени от него. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK