Изложбата „Неврокопската Св. Митрополия – пастири и паство“ гостува в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Регионален исторически музей - Кюстендил и Регионален исторически музей – Благоевград, представят изложбата „Неврокопската Св. Митрополия – пастири и паство”.

С нея РИМ – Благоевград, отбелязва 125-годишнината от учредяването на Неврокопската епархия и 175-годишнината от изграждането на църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.

Изложбата проследява обособяването на църквата „Въведение Богородично“ като символ на духовната култура на българското население в град Горна Джумая през Възраждането, както и изграждането й като паметник на християнското култово изкуство, в което намират отражение достиженията на Банската, Самоковската и Дебърската художествени школи в областта на иконописта, стенописта и дърворезбената пластика.

Тя се фокусира върху изграждането и утвърждаването на Неврокопската Св. Митрополия като дял от Българската Екзархия. Отбелязани са духовните ръководители на епархията от създаването й до днес, както и някои храмове на територията й.

В изложбата са представени църковни реликви, съхранявани във фонда на Регионален исторически музей – Благоевград. Важно място заемат вещите, подарени на църквата „Въведение Богородично” от руска църковна делегация, идваща от Света гора през 1864 г.

Сред най-ценните материали, показани в изложбата са части от църковното одеяние на първият Неврокопски митрополит Иларион.

Могат да се видят още богослужебна книжнина от епохата на Възраждането, богата църковна утвар, черковни икони и такива от домашния християнски бит, както и документи от храмове в епархията.

Официалното откриване на изложбата е на 6 юни 2019 г. от 17:00 ч. в Музеен комплекс  „Св. Георги”.

Тя ще е експонирана на второто ниво на залата и ще гостува в Кюстендил до 31 октомври 2019 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as
loading...