В събота протестират пред община Благоевград. Искат Скаптопара цяла

Снимка: Фейсбук

Днес бе пуснато уведомлението в общината за пореден протест в защита на Скаптопара.

Протестът ще е тази събота от 18:30 часа пред сградата на общината.

„Искаме целият обект на 100 процента да остане на място без изместване, като това НЕ значи, че сме против магистралата да продължи, а че искаме да бъде изместени.Не искаме компромиси като: „Магистралата ще мине върху обекта, но ще има и запазена част.“

Това пишат инициаторите в групата „Спаси Скаптопара“.

Планира се мероприятието да е със следните искания:

• Промяна на трасето на отсечката на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1., която позволява съхранение на находките на място, и непреминаването й през тях.

• Създаване на предпоставки за развитие на обекта като атрактивен туристически обект от общината и частни инвеститори, както и поемане на ангажимент от всички отговорни институции, за да се случи това: Община Благоевград, АПИ, БАН, Министерство на културата.

• Изграждане на съпътстваща обекта инфраструктура за поемане на пътникопотока от магистралата.

• Ревизия и съхранение на всички открити до момента археологически находки.

• Осъществяване на среща между граждани и представители на гореспоменатите институции, за да се обсъди бъдещето на обекта.

Ще бъдат използвани следните материали: плакати, лозунги, информационни брошури и сигнални звукови средства.

Другата новина, която бе оповестена днес е, че групата Спаси Скаптопара / Save Skaptopara официално се дистанцира от Инициативния комитет, оглавен от Лазар Андреев.

Групата категорично се разграничава от всичко казано през последните седмици от тях, както и от всякакви техни бъдещи изказвания в медиите. 

Групата седи твърдо зад идеята Скаптопара да остане изцяло на място (без никакво местене!) и тази позиция няма да се промени!

За съжаление Инициативният комитет е на друга позиция и тъй като взимаше голямо участие в групата преди да си промени мнението, се чувстваме длъжни да ви информираме за това и всичко да бъде прозрачно за вас. 

Има и друго нещо, което искаме да уточним: Има хора като Калин Анастасов, Величка Гошева, Павел Деспотов , които са излизали в медиите като част от Инициативния комитет, но също са на мнението като групата, че обектът трябва да се остави изцяло на място, без изместване, се казва още в съобщението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK