Директорът на МБАЛ-Благоевград: Третата вълна тръгна, имаме нужда от млади лекари

Снимка: Infomreja.bg

Той бе откровен, че много трудно са издържали втората вълна

През последните дни се наблюдава плавно покачване на хоспитализираните с COVID-19 пациенти в МБАЛ-Благоевград, но на този етап ситуацията е под контрол, притеснително е, че вирусът атакува вече предимно младите, каза директорът ѝ д-р Огнян Митев.

„Хоспитализираните са близо 50 души, от тях 6-ма са на интензивно лечение в отделението по реанимация, а останалите са разпределени в инфекциозно, вътрешно и двама в последното разкрито COVID-отделение, Уши, нос и гърло/ УНГ/. В готовност сме да приемем и други болни“, обясни д-р Митев.

В Очно отделение се лекуват бактериалните пневмонии, при които лечението е съвсем различно.

Той бе откровен, че много трудно са издържали втората вълна, надява се да не стане пак така. Най-вече защото има фактори, които противодействат на заболяването като преболедували, и броят на ваксинираните, чийто брой расте.

„Да, за съжаление навлизаме в третата вълна, има области, както и в столицата, където напрежението е по-голямо. Различното в тази трета поред вълна, е, че започнаха да постъпват по-млади пациенти, иначе болестта, независимо от щамовете, протича по един и същи начин“, обясни директорът на МБАЛ-Благоевград.

Засега обаче няма много тежки случаи, с изключение на отделни такива, постъпващи предимно от региона.

„Персоналът на МБАЛ-Благоевград имаше възможност да се ваксинира, но през последните дни се наблюдава дефицит на ваксини, дано проблема бъде решен скоро, след като има нови сключени договори. До две седмици ще получим ваксини и ваксинацията ще продължи“, допълни д-р Митев.

Според него постъпват пациенти с COVID-19 предимно от града и селата, но има такива от Разлог и Банско. Въпреки взетите мерки и преболедувалите вълната тръгва наново и дано не бъде като последната.

„Как се заразяват ли? От опита ми знаем, че предимно от децата – от детските градини и училищата, както и от гастарбайтери, работели в чужбина. Важното обаче, е, че това става след пряк контакт със заразени.

За да не стига до там трябва да спазваме дистанция, да носим маски.

За една година пандемия мисля, че добре се справяме, въпреки заболелия персонал. Но това е мое мнение, дано така мислят и гражданите. С малки изключения или недоразумения, нямаме върнат пациент за тази една година. Припомням, че само детско и гинекологично не бяха COVID-отделения“, смята д-р Митев.

Положението с персонала е същото, с тази разлика, че нямаме заболели. А дефицит на персонал има в цялата страна. Част от работещите са пенсионери, имаме нужда от млади лекари.

„Колкото до прословутите 1000 лева, има наредба, според която те се отпускат на определен брой служителите според преболедувалите пациенти. Условно казано, на преминали 100 пациенти, 150 служители получават тази добавка, а в същия момент идват списъци с по 250 имена. Разбирате, че няма как да се разпределят. Затова може би има недоразумения, но ние успяваме да ги решим. А дали системата е справедлива или не, не решаваме ние, само изпълняваме“, категоричен бе болничния директор.

Според него този проблем не се отнася за отделенията, в които се лекуват COVID-болните. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK