Изложба в благоевградския музей показва находки от цяло Пиринско

Снимка: РИМ

Показват находки от Ковачево, Дамяница, Благоевград, Баня, Бабяк, Левуново, Црънча и Кочан

Изложбата „Река Струма - пътят към Европа. Съкровищница на праисторически култури” ще бъде достъпна за посетители в зала "Временни изложби" на Регионалния исторически музей - Благоевград от 12 септември до 7 октомври.

Изложбата представя резултати от археологическите проучвания на емблематични за региона и за Централните Балкани археологически обекти с широка хронилогическа рамка от няколко хилядолетия (от края на 7 хил. пр. Хр. до средата на 1 хил. пр. Хр).

Тя започва с предмети от бита и култовите практики от двете най-важни праисторически селища от каменната епоха - Ковачево и Дамяница.

Запознаването с древните култури продължава и през бронзовата епоха, представяйки богат инвентар, намерен в уникална каменна постройка в м. Кайменска чука в покрайнините на Благоевград.

Следва колекция от костени игли за коса и части от микенски шлем, открити  в загадъчния обект от късната бронзова епоха в м. Бресто, с. Баня.

Изложбата завършва с вотивни и надгробни дарове, намерени в светилища (Бабяк, Левуново, Црънча) и некропол (Кочан) от желязната епоха.

Посетителите ще се наслаждават на най-ценните предмети  от тези обекти, някои от тях за първи път експонирани в залите на Регионалния исторически музей - Благоевград.   

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK