Изложба "Спомен за Христо Бараковски" откриват в театъра в Благоевград

Изложбата “Спомен за Христо Бараковски 1936 – 2012 “ ще бъде експонирана във фоайето на втория етаж на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград.

Откриването е на 26 май 2015 г., от 17.00 часа. Изложбата включва дърворезби и рисунки на известния български художник- дърворезбар.

Мястото на изложбата не е избрано случайно, като сърце на експозицията ще бъде голямата дървена решетка в интериора на театъра, изваяна от талантливите ръце и душа на Христо Бараковски.

Останалите интериорни и екстериорни решения на Бараковски също ще покажат, че творчеството на големия дървозрезбар излиза от общоприетите разбирания за приложно изкуство.

Като съвсем естествена част от заобикалящия ни свят стоят неговите мащабни дървопластики и в същото време, носещи  особена поезия, философска тяга, развита символика и оригиналността на един рядък талант.

Семейството на Христо Бараковски организира тази изложба не само като поклон пред паметта на Христо Бараковски, но и като едно напомняне, че макар и влязло в нациолната художествена съкровищнициа, творчеството на Христо Бараковски си остава на Благоевград, градът, който Ицо не замени с никой друг.

Изложбата ще бъде открита от писателя и издател Иван Гранитски, дългогодишен приятел на семейството.

Христо Бараковски е роден в Благоевград на 25 май 1936 година. През 1986 година той е удостоен със званието „Заслужил художник” и "Почетен гражданин на Благоевград".

В творческата си биография Христо Бараковски има редица самостоятелни изложби с дърворезба и рисунки в частни и държавни галерии в България, Италия, Австрия, Швеция, Германия и Дания. Творби на художника притежават „Национална художествена галерия”, „Национален музей за декоративно – приложни изкуства в София”, художествени галерии в страната, частни колекции в Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, България, Италия, Франция.

Той е носител на голямата наградата на Сдружението на българските художници, носеща името на "Иван Пенков". Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” III степен - два пъти и на орден „Червено знаме на труда”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK