Изложба скулптура на проф. Емил Попов и негови ученици се открива в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg, архив

Изложба скулптура на проф. Емил Попов и негови ученици се открива на 22 февруари от 18.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” - Кюстендил.

Организаторите на изложбата инициират дискусия и среща от 16.00 ч. в присъствието на участниците и всички заинтересовани. Стремежът е да се направи връзката между поколенията в изкуството.

Поставени в изложба едно до друго, произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите, както и да се осмислят и анализират в една дискусия.

Ще бъде издаден и дигитален каталог на експозицията, която е част от проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство” на Фондация „Въпреки”. Този проект дава възможност не просто и само да се представи една изложба, а да се открие живата връзка между поколенията.

Проектът се реализира от Фондация „Въпреки” с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура” на Столична община, в партньорство с Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – гр. Кюстендил и със спомоществователството на фондация „Процес – Пространство”, Eurostill и Винарска изба „Русе”.

Емил Попов е роден 1951 г. в Кюстендил. Завършва Националната художествена академия, специалност „Скулптура”. 1979 г. е приет за член на СБХ. През 1992 г. завежда катедра „Скулптура” в Националната художествена академия.

От 1972 г. участва в художествения живот на страната и във всички по-важни национални изложби, организирани от Съюза на българските художници. След 1994 г. организира множество самостоятелни изложби в България и чужбина.

Произведения на Емил Попов са собственост на Националната галерия, СГХГ и на художествени галерии в страната, на ПУШКИН МУЗЕЙ в Москва, Националните музеи на Варшава и Прага, на музей ДАНТЕ в Равена, музей МОСТ в Норвегия, колекцията на Петер Лудвиг в Аахен (Германия) и на Хуго Вутен в Белгия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK